Actie tegen versoepeling rookverbod in horeca

Het voorstel om het rookverbod in de horeca te versoepelen staat vandaag op de agenda van de Tweede Kamer. Reden voor KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting en het Astma Fonds om een ludieke actie op poten te zetten. Ze gaan vanochtend bij de ingang van de Tweede Kamer Stophoest uitdelen: onmisbaar bij een bezoek aan een rokerig café!

De drie organisaties vinden het onvoorstelbaar dat  een minister van Volksgezondheid, die de gezondheid van de Nederlanders voorop zou moeten stellen, het rookverbod wil versoepelen. Het is immers bekend dat meeroken kan leiden tot longkanker, hartaandoeningen en longziekten. Vanwege deze gezondheidsschade moeten niet-rokers beschermd worden tegen tabaksrook.

Uit onderzoek van TNS NIPO, eind vorig jaar, bleek dat het voorstel van de minister geen brede steun onder de Nederlandse bevolking heeft. De helft van de Nederlanders vindt dat roken in cafés verboden moet worden, 75% is voor een verbod in restaurants en 72% in sportkantines.

Toch wil de minister het rookverbod versoepelen omdat exploitanten van cafe’s kleiner dan 70 m2 en zonder personeel geen (financiële) mogelijkheden hebben om een rookruimte in te richten en om de ondernemer de keuzevrijheid te geven om te kiezen voor wel of niet een rookverbod.

Volgens de drie gezondheidsfondsen passen die argumenten niet bij een minister die de gezondheidsbelangen van de Nederlanders voorop zou moeten stellen. Daarom bieden ze vandaag een petitie aan de voorzitter van de vaste Kamercommissie voor volksgezondheid aan en roepen ze Kamerleden op bezwaar te maken tegen dit voorstel.

Bron: KWF

Lees ook:Geen eigen bijdrage ivf
Lees ook:‘Alle horeca rookvrij in 2008′
Lees ook:Slecht bereikbare huisarts kan boete krijgen
Lees ook:Tweede Kamer wil stoppen met vrije tarieven tandartsen
Lees ook:Klink versoepelt het rookverbod niet

1 Reacties // Reageer

One thought on “Actie tegen versoepeling rookverbod in horeca

  1. Beowulf

    (citaat) Reden voor KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting en het Astma Fonds om een ludieke actie op poten te zetten.()

    Ze kunnen ook gewoon zeggen Stivoro, want die drie zijn de oprichters en de drijvende kracht van die genoemde stichting……

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>