Verkeersdeelname is slecht voor je hart

Wist je dat deelname aan het verkeer gevaarlijk kan zijn voor je hart? En niet vanwege stress of ergernissen. Nee, het komt door de roetdeeltjes die in het verkeer vrijkomen en die je inademt.

Dat hebben Britse wetenschappers ontdekt. Of je nou voetganger of automobilist bent, in het verkeer krijg je grote hoeveelheden schadelijke stoffen binnen. Iemand die in Londen over straat loopt, zou in 48 minuten evenveel schadelijke stoffen inhaleren als bij het roken van een sigaret, aldus het onderzoek.

Professor Jon Ayres van de Universiteit van Birmingham: ‘De roetdeeltjes verhogen de kans op luchtwegaandoeningen en vergroten de stroperigheid van het bloed. Wanneer je aanleg hebt voor hart- en vaatziekten, verhoogt dit de kans op een hartaanval.’

Luchtvervuiling is niet alleen schadelijk voor mensen met hart- en vaatziekten, het zou ook de kans op sommige vormen van kanker kunnen verhogen. Daarnaast is het een ernstig probleem voor mensen met luchtwegaandoeningen, zoals COPD.

Wie het verkeer in moet, kan volgens de onderzoekers het best hoofdwegen mijden en waar mogelijk kiezen voor een toeristische route door parken en buitenwijken.

Bron: Gezondheidsnet.nl

Lees ook:Kaas en melk niet schadelijk voor je hart
Lees ook:”Goed’ cholesterol verlaagt kans op hartaanval niet’
Lees ook:Dikke buik niet altijd slecht
Lees ook:Vrouwen overlijden vaker aan hart- en vaatziekten
Lees ook:‘Foliumzuur helpt hart en bloedvaten niet’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>