Kaas en melk niet schadelijk voor je hart

Goed nieuws voor fans van melk en kaas: zuivelproducten verhogen niet de kans op hart-en vaatziekten. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers. Tot nu toe werd aangenomen dat verzadigd vet – dat veel in zuivelproducten zit – de kans op een hartaanval verhoogt.

Maar wetenschappers van de Brown University van Rhode Island zeggen dat andere ingrediënten in kaas, melk en boter, de schadelijke effecten van de ongezonde vetten mogelijk tenietdoen.

De wetenschappers onderzochten 3630 mannen uit Costa Rica van middelbare leeftijd en ontdekten dat zuivelinname geen effect had op de kans om een hartaanval te krijgen. Dat gold zelfs voor de deelnemers die meer dan een halve kilo (!) kaas per dag aten.

Onderzoekster Stella Aslibekyan: ‘Voedingsmiddelen als melk en kaas zijn erg complexe producten. We keken naar het verband tussen het risico op een hartaanval en zuivelproducten als geheel en tussen een hartaanval en de verschillende ingrediënten van die zuivelproducten zoals vetten. Dat verband blijkt niet te bestaan.’

Aslibekyan en haar team denken niet dat verzadigde vetten in zuivel onschadelijk zijn, maar vermoeden dat andere voedingsstoffen zoals calcium, vitamine D en kalium tegen hart- en vaatziekten beschermen.

Volgens Dr Ana Baylin toont de studie aan dat het belangrijk is om te kijken naar het effect van voedingsmiddelen en voedingspatronen en niet naar individuele voedingsstoffen.

Bron: Daily Mail

Lees ook:Melk is écht goed voor elk
Lees ook:Kaas verlaagt risico op diabetes type 2
Lees ook:Melk verhoogt kans op acne
Lees ook:Transvet uit zuivel ook ongunstig voor cholesterol
Lees ook:Vetcampagne Voedingscentrum boekt resultaat

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>