Transvet uit zuivel ook ongunstig voor cholesterol


Niet alleen het transvet in koekjes, maar ook in zuivel en rundvlees is ongezond voor hart- en bloedvaten. Dat hebben onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam ontdekt.

Transvet ontstaat wanneer zacht plantaardig vet wordt ‘gehard’ om het steviger te maken. Daardoor kan het beter verwerkt worden in gebak, koekjes en croissants. Ook wordt er margarine en vast frituurvet van gemaakt.

Het is al langer bekend dat dit industrieel geproduceerd transvet ongezond is. Het verhoogt het ‘slechte’ LDL-cholesterol en verlaagt het ‘goede’ HDL-cholesterol. Daardoor neemt de kans op hart- en vaatziekten toe. Dat is ook de reden dat het in margarines en frituurvet voor een groot deel is vervangen door vetten met gunstiger effecten op de cholesterolgehaltes.

De wetenschappers van de VU hebben aangetoond dat de kleine hoeveelheden transvet die van nature in volle melk, roomboter, kaas, rundvlees en schapenvlees zit, hetzelfde negatieve effect op het cholesterolgehalte hebben.

Tot nu toe werd gedacht dat dit natuurlijke transvet niet schadelijk was of zelfs gezond was. Maar nu blijkt dat  Eén specifiek transvet uit melk, het zogenaamde geconjugeerde linolzuur of CLA, wordt zelfs als voedingssupplement verkocht.

Volgens Ingeborg Brouwer van de afdeling Gezondheidswetenschappen van de VU vormen de resultaten een extra reden voor consumenten om het eten van vet uit vlees- en zuivelproducten te verminderen. ‘Te meer daar vlees en zuivel al veel verzadigde vetten bevatten, die beter vermeden kunnen worden. Ook de consumptie van grote hoeveelheden geconjugeerde linolzuur of CLA – in voedingssupplementen – is niet goed voor het cholesterol.’

Lees ook:Amerikaanse staat doet ongezond vet in de ban
Lees ook:‘Transvetten maken agressief’
Lees ook:omega-6-vetzuur niet zo gezond?
Lees ook:‘Soort vet belangrijker dan hoeveelheid’
Lees ook:Nieuwe doelstelling voor campagne Verantwoord Frituren

1 Reacties // Reageer

One thought on “Transvet uit zuivel ook ongunstig voor cholesterol

  1. MetaBool

    De meeste vetten verhogen LDL bij een laag LDL en verlagen het LDL bij een hoog LDL. Het verband tussen LDL en het risico op hart- en vaatziekten is uit de lucht gegrepen oftewel nog nooit wetenschappelijk aangetoond. Het is een sprookje dat veel wetenschappers zeer onwetenschappelijk klakkeloos van elkaar overnemen. Voor alle duidelijkheid: kunstmatig geharde plantaardige vetten zijn erg slecht voor je hart en bloedvaten. Het is vet dat zo hard is als het materiaal van een pingpongbal.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>