Het soort vet dat je eet is belangrijker dan de hoeveelheid. Dat zeggen experts van de Europese voedselautoriteit (EFSA). Zij adviseren om producten met ongezond, verzadigd vet te vervangen door producten met het gezondere onverzadigde vet. Dat is beter voor voor hart- en bloedvaten.
Hiermee staan alle leidende voedselorganisaties in de Verenigde Staten en Europa en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) voortaan op één lijn.
‘Voedingsaanbevelingen kunnen verwarrend zijn voor mensen, vooral als het gaat om vetten en oliën,’ vertelt Gerard Hornstra, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht en voorzitter van de Stuurgroep Kies Gezond Vet.
‘Het eten van meer groenten en fruit of het minderen van zout is een simpele boodschap, maar het wordt ingewikkelder als het gaat om vet. Mensen weten vaak niet welke producten een gezondere vetzuursamenstelling hebben. Bovendien hebben mensen vaak een negatieve associatie met vet. Ze zien het puur als dikmaker en denken dat alle vet slecht is.’
Vind je het lastig welke vetten nou ongezond of gezond zijn? Hanteer dan de stelregel: hoe zachter hoe beter. Halvarine op brood is bijvoorbeeld beter dan margarine envloeibaar bak- en braadvet in knijpflessen is beter dan pakjes hard vet. Ook de meeste plantaardige oliën zijn gezond. Frituren kun je het best doen met vloeibaar frituurvet of olie in plaats van harde blokken frituurvet.
Bron: Bureau MVO
Lees ook:WHO: ‘Niet minder vet, maar gezonder vet’
Lees ook:Transvet uit zuivel ook ongunstig voor cholesterol
Lees ook:Amerikaanse staat doet ongezond vet in de ban
Lees ook:Nieuwe doelstelling voor campagne Verantwoord Frituren
Lees ook:Snackbars bakken nog altijd massaal in slecht vet
Dit is toch al jaren bekend!
geen nieuws
Het zou zinnig zijn een lijst te publiceren met aanbevolen vetten!
Op vrijwel alle voedingsmiddelen staat hoeveel verzadigd en hoeveel onverzadigd vet erin zit. Verder kun je de stelregel aanhouden die in het stuk staat: hoe zachter het vet, hoe gezonder.
Verzadigd of onverzadigd als ongezond of gezond te bestempelen is iets te kort door de bocht. Bewerkt of onbewerkt, that’s the question…
Zie http://www.natuvitaal.nl/gezonde-vetten-gebruiken-in-keuken/
Ik weet niet waaropm ik de moeite neem om hier op te reageren. Een reklame praatje van het bureau voor Margarine, Vetten en Oliën. Beter naar de site van Petra Metz, die refereert in elk geval aan een echte onbevoordeelde specialist. Probleem met dit soort disinformatie is dat het de bestaande opvattingen in stand houdt. Het zijn de bestaande opvattingen die ons in de problemen hebben geholpen. Ik heb de studie van mej Sluis nog niet gezien maar ik heb zo’n idee dat het wemelt van de confounders. Weer een onderzoek dat van alle kanten rammelt. Geen wonder dat er tegenwoordig zoveel nieuw PhD’s bij komen. Het lijkt wel een doorgeefluik