Amerikaanse staat doet ongezond vet in de ban

In de Amerikaanse staat Californië zijn sinds dit jaar alle oliën, margarine en vetten die meer dan 0,5% ongezond transvet bevatten, verboden.

Transvet ontstaat als vloeibaar vet hard wordt gemaakt. Transvetten zijn echter erg ongezond voor hart- en bloedvaten, zelfs vele malen ongezonder dan verzadigd vet.

In Nederland zijn er wel acties die vloeibaar vet stimuleren – bijvoorbeeld Verantwoord Frituren-campagne in de horeca – maar tot een verbod op hard vet wil minister Klink van Volksgezondheid vooralsnog niet overgaan.

Denemarken was het eerste land dat het gebruik van transvetten aan banden legde: sinds 2003 mogen levensmiddelen er nog maar maximaal 2% transvet bevatten.

Ook in de Verenigde Staten is de FDA al sinds 2006 bezig om vetfabrikanten ertoe te bewegen de hoeveelheid transvet in hun vet te verminderen.

In Nederland zijn er wel afspraken gemaakt met de levensmiddelenindustrie, maar die zijn lang niet zo vooruitstrevend: sinds 1 januari mag frituurvet maximaal 15% transvet bevatten, in 2012 moet dat zijn teruggebracht tot 5%.

Californië pakt het meteen goed aan, daar mag nog maximaal 0,5% transvet in olie, margarine en vet zitten. Wie zich daar niet aanhoudt kan een boete van tegemoet zien die kan oplopen tot 1000 dollar. Tot 2011 geldt er nog wel en uitzondering voor gebakken en gefrituurde producten.

Bron: Foodnavigator

Lees ook:Patat wordt iets minder ongezond
Lees ook:‘Transvetten maken agressief’
Lees ook:Minder slecht vet in chips
Lees ook:Transvet uit zuivel ook ongunstig voor cholesterol
Lees ook:Vier op de tien snackbars bakt nog altijd in slecht vet

1 Reacties // Reageer

One thought on “Amerikaanse staat doet ongezond vet in de ban

  1. W.K. v. Stuijvenberg

    Da’s mooi.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>