‘Transvetten maken agressief’

De hoeveelheid transvet in onze voeding is de afgelopen jaren flink gedaald. Van transvetten is bekend dat ze slecht zijn voor hart en bloedvaten, maar als we Amerikaanse wetenschappers mogen geloven, maken ze ons ook agressief!

Transvet is nog ongezonder dan verzadigd vet: het verhoogt het ‘slechte’ LDL-cholesterolgehalte nog sterker en verlaagt het ‘goede’ HDL-cholesterol. Hierdoor neemt het risico op hart- en vaatziekten toe.

Gelukkig is de inname van transvet in Nederland relatief laag: gemiddeld bestaat ongeveer 1% van alle calorieën die we binnenkrijgen uit transvet.

Een deel daarvan zit van nature in vlees, zuivel en kaas. Het merendeel van transvet in eten ontstaat in de fabriek. Daar worden zachte, gezonde vetten omgezet in geharde, ongezonde vetten. Dit geharde vet is langer houdbaar en goed te verwerken in bijvoorbeeld koek en snacks.

Door aanpassing van de techniek en gebruik van andere grondstoffen is de hoeveelheid transvet in onze voeding de afgelopen jaren sterk teruggebracht. Enkel in hard frituurvet en in bakkerijvetten voor het maken van koekjes en gebak kunnen nog steeds hogere gehaltes transvet voorkomen.

En dat is maar goed ook als we wetenschappers van de universiteit van Californië mogen geloven. Zij ontdekten een verband tussen agressief gedrag en het eten van transvetten. Ook concluderen zij dat mensen die veel transvetten eten sneller geïrriteerd raken.

De wetenschappers kwamen hier achter toen ze onderzoek deden naar de relatie tussen voeding en agressie.

Bron: Misset/Voedingscentrum

Lees ook:Amerikaanse staat doet ongezond vet in de ban
Lees ook:Patat wordt iets minder ongezond
Lees ook:Kleine aanpassingen in voedingspatroon hebben meeste effect
Lees ook:Transvet uit zuivel ook ongunstig voor cholesterol
Lees ook:Minder slecht vet in chips

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>