Doorbloeding hersenen makkelijker te zien

Dankzij een nieuwe MRI-scan is het mogelijk om de doorbloeding van de hersenen af te beelden zonder contrastmiddel. Het UMC Utrecht voert jaarlijks zo’n 100 van deze speciale MRI-scans uit. ‘Uiteindelijk zullen we dit doen bij 10 tot 20% van al onze MRI-scans van de hersenen’, aldus radioloog Jeroen Hendrikse.

De techniek heet officieel ‘arteriële spin labeling’ of ASL. Door watermoleculen magnetisch te markeren met radiogolven wordt de bloedtoevoer zichtbaar. Op die manier zijn slecht of extra doorbloede hersengebieden op te sporen.

Artsen gebruiken de techniek in het UMC Utrecht voornamelijk bij 2 soorten patiënten. Bij patiënten die geopereerd zijn aan een hersentumor blijft soms aan de randen restweefsel achter. De ASL-MRI-scan kan onderscheid maken tussen onschuldig littekenweefsel of achtergebleven stukjes tumor (die versterkt doorbloed zijn).

Daarnaast krijgt een klein deel van patiënten met een herseninfarct een bypass naar de hersenen. Met de ASL-MRI-techniek is het mogelijk te laten zien welk gebied van de hersenen heel weinig bloed krijgt. Dat is nuttig om te bepalen waar de bypass het beste kan komen.

Onderzoeksleider en radioloog Jeroen Hendrikse is enthousiast over de methode. ‘De afbeeldingen zijn de afgelopen jaren steeds mooier geworden en we kunnen ze in minder tijd maken. We zien dat de bekendheid van de methode toeneemt bij zowel radiologen als bij artsen die MRI-scans aanvragen.’

De methode heeft diverse voordelen. Een meting duurt slechts 4 minuten en kan in een keer met een gewone MRI-scan uitgevoerd worden.

Bovendien zijn geen MRI-contrastmiddelen nodig. Deze middelen zijn in principe niet schadelijk, maar zijn niet geschikt voor patiënten met een slechte nierfunctie. Er is ook geen infuus nodig om het contrastmiddel toe te dienen.

Radioloog in opleiding Reinoud Bokkers promoveert 8 juli op een onderzoek naar de ASL-methode.

Bron: UMCU

Lees ook:De ziekte van Alzheimer kun je zien
Lees ook:Betere behandeling tegen herseninfarct
Lees ook:Hersenen van diabetici slinken trager dan verwacht
Lees ook:Longscan kan hart- en vaatziekten voorspellen
Lees ook:CT-scan verhoogt risico op kanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>