Effect chocola op hart blijft onduidelijk

Het was weer een fijn onderzoek waarvan we de resultaten maar al te graag in onze oren knopen: chocola is goed voor het hart. Uit een analyse van meerdere studies concludeerden Britse wetenschappers dat een hoge chocoladeconsumptie gepaard gaat met een verlaagd risico op hart- en vaataandoeningen. Volgens de Nederlandse Hartstichting moeten we resultaten met een korreltje zout nemen.

De wetenschappers ontdekten dat de hoogste chocoladeconsumptie leidde tot 37% minder kans op hart- en vaataandoeningen en 29% minder risico op beroertes, vergeleken met de deelnemers die weinig chocolade aten.

Dat bepaalde stoffen in chocola mogelijk goed zijn voor hart en vaten is al langer bekend. Maar nog niet eerder was het effect bij zoveel mensen – ruim 100.000 – bestudeerd. Toch is het onderzoek geen reden om vaker chocola te eten, meent voedingsdeskundige Ineke van Dis van de Hartstichting.

Het is bijvoorbeeld onduidelijk wat men verstaat onder ‘veel chocola’. Elke studie hanteert een eigen definitie. Van Dis: ‘Het onderzoek vertelt dus niet hoe vaak en hoe veel chocola je moet eten om een gunstig effect te bereiken. Of het melk of puur moet zijn vertelt de studie niet.’

Bovendien vonden de wetenschappers niet voor alle hart- en vaatziekten positieve effecten. Chocola eten heeft wel een effect op het risico op hartinfarct of beroerte. Maar bijvoorbeeld geen effect op hartfalen, een veelvoorkomende, ernstige hartziekte.

Veel belangrijker is nog dat de wetenschappers waarschuwen dat ze alleen hebben gekeken naar een ‘associatie’ tussen chocola en hartziekten. Of chocola daadwerkelijk de oorzaak is van de kleinere kans op hartziekten, is niet te zeggen.

‘Al met al geeft deze nieuwe studie geen reden om meer chocola te gaan eten,’ adviseert Van Dis. ‘Er zit natuurlijk ook veel vet en suiker in chocola. Het is een dikmaker. Als je te zwaar wordt, verhoogt dat juist de kans op hart- en vaatziekten.’

Bron: Hartstichting

 

Lees ook:Gezonder met pure chocola
Lees ook:Vezels goed voor het hart
Lees ook:Thee verlaagt kans op beroerte
Lees ook:Is zout nu wel of niet slecht voor het hart?
Lees ook:Beschermend cadiovasculair effect alchohol sterker bij mannen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Effect chocola op hart blijft onduidelijk

  1. solid state drive

    I’m really amazed by this blog. Tons of useful posts and info on here. Thumbs up,

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>