E-health kan de zorg veel geld besparen

De zorgsector maakt veel te weinig gebruik van e-Health bij chronische ziektes als astma, diabetes, hartfalen en depressie. Zouden ze dat wel doen, dan zou dat direct een besparing opleveren van circa 110 miljoen. De maatschappelijke winst – doordat chronisch zieken zich minder vaak ziek hoeven melden en productiever zijn – kan zelfs oplopen tot 1 miljard, zo heeft een groep economen becijferd.

De economen van onderzoeksbureau APE onderzochten het effect van e-Health en zelfmanagement voor enkele veel voorkomende aandoeningen. Zelfmanagement bij astmapatiënten leidt tot 36% minder ziekenhuisopnames. Als het aantal zelfmanagers stijgt naar 70% betekent dit een besparing van bijna 7 miljoen euro op.

Zorg op afstand met behulp van telezorg kan de sterfte bij hartfalen met 34% terugbrengen en het aantal ziekenhuisopnames met 30% laten dalen. Depressie leent zich nog het meest voor e-Health. Het zou een besparing van maar liefst 53 miljoen euro op kunnen leveren. Verbeterde medicatietrouw dankzij e-Health is goed voor bijna 18 miljoen euro.

Volgens de economen kunnen e-Health en zelfmanagement een belangrijk antwoord zijn op de groeiende arbeidstekorten en kostenoverschrijdingen in de zorg. Bij de onderzochte aandoeningen zouden met de moderne technieken zeker 400 arbeidsjaren onder zorgpersoneel gewonnen kunnen worden.

Uit een ander onderzoek van de Erasmus Universiteit bijkt dat er nog maar weinig onderzoek is gedaan naar de effecten van e-Health. Dat leidt tot onzekerheden en koudwatervrees. Volgens Erasmusonderzoeker Kim Putters zouden verzuimverzekeraars, werkgevers en werknemersorganisaties aangespoord moeten worden tot het aannemen van een actieve rol op het gebied van e-Health.

Bron: Skipr

 

Lees ook:Minister en huisartsen leggen ruzie bij
Lees ook:Streep door bezuiniging ziekenhuizen
Lees ook:41.000 ziekenhuisopnames door medicijnmissers
Lees ook:Symposium over angststoornissen
Lees ook:IGZ: diabetespatiënt staat onvoldoende centraal

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “E-health kan de zorg veel geld besparen

  1. pieter

    chipsoft kost de zorginstelling meer als een 1 milj wat levert het op aantal ict mensen verdubbeld voor de organisatie

      /   Reply  / 
  2. Rubin

    Hoi,

    Een goede site om eens op te kijken voor tips om geld te besparen.

    http://www.veelgeldbesparen.eu

    Kijk gerust een voor de laatste artikelen over tips om geld te besparen.

    Met vriendelijke groet,

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>