Aanpak zout in levensmiddelen steeds slappere hap

De  Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) presenteerde deze week vol trots dat de tweede fase van het Actieplan Zout van start is gegaan. Dat plan heeft als doel de hoeveelheid zout in levensmiddelen terug te dringen. Dat is hard nodig. Nederlanders krijgen gemiddeld elke dag 9 à 10 gram zout binnen, terwijl we aan 1 à 2 gram genoeg hebben. Te veel zout verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. De levensmiddelenfabrikanten doen al jaren veel minder dan ze zouden moeten én kunnen. Ook dit plan klinkt wederom mooier dan het is.

De levensmiddelenindustrie laat namelijk de gezamenlijke doelstelling om de hoeveelheid zout te verlagen los. In de eerste fase was het doel om de hoeveelheid zout in levensmiddelen in 2010 met 12% verlaagd te hebben. Dat uiteindelijk slechts 10% – naar eigen zeggen, want over dit percentage wordt getwijfeld – werd gehaald, daar werd niet om getreurd.

Nu pakken de fabrikanten het zoutgebruik niet meer samen aan, maar is het ieder voor zich. Heinz en Bolletje hebben dat bijvoorbeeld gedaan. Zij hebben toegezegd de hoeveelheid zout in 2015 de hoeveelheid zout te verlagen met 10%. Geen enorme hoeveelheid. Maar ach, iets is beter dan niets zullen we maar zeggen.

Pepsico en de fabrikanten van groenteconserven lijken betere doelstellingen te hebben. Maar bedrijven als Friesland Campina, dr. Oetker en Remia hebben nog niks van zich laten horen.

En dus klinken de plannen van de FNLI heel mooi, maar gebeurt er feitelijk heel weinig. Net als de afgelopen jaren. En het is bovendien moeilijker te controleren of elke fabrikant zich wel aan zijn belofte houdt.

Minister Schippers van Volksgezondheid is geen voorstander van ingrijpen door de overheid, maar heeft beloofd om eind 2012 de voortgang van de industrie op een onafhankelijke manier te beoordelen. Bij onvoldoende voortgang – maar onduidelijk is wat hiermee wordt bedoeld – zegt het ministerie wettelijke maatregelen te onderzoeken.

Bron: FNLI

Lees ook:Minister Schippers eist verlaging van zout en vet
Lees ook:Minder zout in voeding, zegt de industrie
Lees ook:Unilever geeft goede voorbeeld met zoutverlaging
Lees ook:Weer minder zout in brood
Lees ook:Zoutverlaging in voedsel mislukt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>