Zoutverlaging in voedsel mislukt

De levensmiddelenindustrie doet zo zijn best om de hoeveelheid zou in koekjes, snacks, pizza’s en soepen te verlagen. Zegt ze zelf. Helaas wijst onderzoek keer op keer uit dat er in de praktijk weinig gebeurt. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) maakte gisteren bekend dat de het gemiddelde zoutgehalte in heel veel voedingsmiddelen in 2010 nauwelijks is veranderd ten opzichte van 2009.

Net als in 2009 bestaan er nog altijd grote verschillen in zoutgehaltes binnen dezelfde productsoorten. Vooral bij kant-en-klaarmaaltijden, brood en chips& zoutjes.

De nVWA heeft van juni tot en met november 2010 in totaal 968 producten uit 10 categorieën (voorverpakt brood, soep, kaas, kant- en klaarmaaltijden, sauzen, chips & zoutjes, conserven, koek & banket, vleeswaren en (diepvries) snacks) bemonsterd om te kunnen vergelijken met de bemonsterde producten uit 2009.

De verschillen zijn klein. In een aantal producten is de gemiddelde hoeveelheid zout verlaagd, zoals in paprika chips, jong belegen 20+ en 30+ kaas, knakworsten en salami. In andere juist verhoogd, zoals in bruine bollen, tortilla chips, tompouces en pakjes kippensoep.

In Nederland is de gemiddelde zoutinname van volwassenen ongeveer 9 gram per dag. Dit is 1,5 keer zoveel als de Gezondheidsraad als maximum adviseert (6 gram per dag). Meer dan 70% van de dagelijkse hoeveelheid zout die consumenten innemen is afkomstig van verwerkte producten.

In Nederland heeft de levensmiddelenindustrie het initiatief genomen om het zoutgehalte in bewerkte levensmiddelen geleidelijk te verlagen. De branchevereniging Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) had zich ten doel gesteld om voor begin 2010 een gemiddelde vermindering van het zoutgehalte van 12% te behalen in bewerkte voedingsmiddelen.

Dat hebben ze niet gehaald. Bovendien lijkt de zoutverlaging al twee jaar vrijwel stil te staan. De FNLI streeft ernaar om de hoeveelheid toegevoegd zout te verminderen tot uiteindelijk een gemiddelde reductie van 20 tot 30% is bereikt ten opzichte van 2006. Er is dus nog een lange weg te gaan!

Bron: nVWA

Lees ook:Brood wordt opnieuw minder zout
Lees ook:‘We eten steeds zouter’
Lees ook:‘Jaarlijks 5000 doden door te veel keukenzout’
Lees ook:Minister: geen verplichte zoutreductie in voedsel
Lees ook:Weer minder zout in brood

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Zoutverlaging in voedsel mislukt

  1. Jorein Versteege

    Je moet die bedrijven ook niet op hun woord geloven. De voedsel bedrijven denken alleen maar aan winst en nog meer winst. Vorig jaar werd bekend dat wij jaren lang te veel geld betaald hadden voor koekjes, omdat men de prijzen hoog hield ( kartel afspraken ).

    Het kapitalisme kun je niet vertrouwen. Het is een systeem dat draait op hebzucht en macht. Ze geven niets om gezondheid of eerlijkheid. Voor hun is het geld almachtig en dat is waar het allemaal voor hun om draait.

    Geld boetes werken alleen op korte termijn. We moeten de economie onder controle van de gemeenschap zetten en stoppen met het kapitalistische systeem.

      /   Reply  / 
    1. Kate

      Dus gaan we weer terug naar eerlijk voedsel waar niet mee geknoeid is, eigen versgekochte groenten koken, géén kant en klare artikelen en/of maaltijden meer kopen, kortom, geen voedsel waarvan je niet weet wat er in zit.
      Moet je zien hoe snel iedereen weer eerlijk voedsel verkoopt. Als ze maar geld er aan kunnen verdienen. Zo niet schakelen ze vanzelf over. Maar dan moeten we wél met z’n allen samenwerken en consequent vers voedsel kopen. Dat is de enige manier.

        /   Reply  / 
    2. Cees

      “De economie onder controle van de gemeenschap” Alsjeblieft zeg naar wat voor staatsmodel wil jij? Je moet je als individu goed informeren en kiezen voor de juiste producten. Zolang de markt vraagt naar “smaak” zal er (teveel) zout worden toegevoegd. We hebben als consument macht genoeg. Laten we, alsjeblieft zeg, daar geen stel bureaucraten opzetten. De staat met al zijn regelneven kost ons al geld genoeg! Je moet je eigen leven zien te gaan regisseren en dat niet aan anderen overlaten want ook die gaan dan alleen maar denken aan hun eigen positie en arbeidsvoorwaarden.

        /   Reply  / 
  2. Marijan

    Zoutgebruik(misbruik) zou veel minder erg zijn, zelfs een verbetering als het juiste zout zou worden gebruikt. Het keukenzout(natriumchloride, dood zout, hoog fabrieksmatig bewerkt, met een paar chemische mineralen), wat overal aan wordt toegevoegd beschadigt onze lichamen terwijl een goede zeezout, zoals Keltisch zeezout vol zit met de meeste benodigde mineralen en daardoor juist een must is in onze voeding.

      /   Reply  / 
    1. Amber

      Dat is niet waar. Het lichaam heeft maar ongeveer 1 a 1,5 gram zout per dag nodig. Zeezout mag dan misschien iets gezonder zijn, met het vervangen van keukenzout door zeezout aleen, ben je er niet. Zowel zeezout als gewoon keukenzout bestaat voor het overgrote deel uit natriumchloride. Natrium verhoogt de bloeddruk, ongeacht of het afkomstig is uit gewoon zout of zeezout.

        /   Reply  / 
  3. Bram

    Willen de bakkers niet luisteren, oke dan gaan we vanaf vandaag zeld brood bakken elke avond om 21:00 uur het spul in de brood machine en de volgende morgen vers brood, gewwoon een gewoonte van maken en het went snel, dan zullen we zien of de bakkers willen luisteren.

      /   Reply  / 
  4. Bram

    Het verhaal voorgaand staat gewwoon, dat moet natuurlijk gewoon met één w zijn.dat begrijt U wel.

      /   Reply  / 
  5. guy

    We hebben laatst keltisch zeezout geprobeerd en was heerlijk om brood mee te bakken. Echt een mild zout, natriumarm en puur natuur vol met mineralen. Echt een aanrader http://www.keltisch-zeezout-kopen.nl

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>