Tomatenketchup beschermt tegen hartkwalen


Tomatenketchup kan helpen hartaandoeningen voorkomen én verergeren. Dat toont Merel Hazewindus aan in haar onderzoek waarop zij aan de Universiteit Maastricht is gepromoveerd.

Het was al langer bekend dat tomaten rijk zijn aan stoffen die gezond zijn voor hart- en bloedvaten, zoals lycopeen, vitamine C en E. Maar uit onderzoek van Hazewindus blijkt nu dat het vooral de combinatie van deze zogeheten antioxidanten is die een beschermend effect hebben. Dat effect is sterker dan bij de afzonderlijke antioxidanten apart.

Lycopeen is de meest voorkomende antioxidant in tomaten. Het geeft de tomaat haar kenmerkende rode kleur. Nadat tomaten zijn verhit, is lycopeen beter toegankelijk en biologisch actiever.

Hazewindus deed zowel onderzoek in celkweekjes als in proefpersonen. Zo liet ze een aantal proefpersonen maaltijden eten met en zonder tomatenketchup. De mannen die de tomatenketchup hadden gegeten, waren beter beschermd tegen de ontwikkeling van hartaandoeningen, gezien het verlaagde niveau van ‘disease initiators’ in het bloed.

Deze resultaten versterken volgens Hazewindus het bewijs dat tomaten en tomatenketchup een beschermende rol spelen tegen hartaandoeningen.

Bron: Universiteit Maastricht

Lees ook:Tomatenketchup is een bodyguard voor je hart
Lees ook:Tomaten beschermen niet tegen kanker
Lees ook:Tomaat met broccoli tegen kanker
Lees ook:Tomaten beschermen toch niet tegen kanker
Lees ook:Zin in sigaret door tomaat

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Tomatenketchup beschermt tegen hartkwalen

 1. JD

  Voor een goede nuance was ‘t verstandig geweest om te vermelden dat Heinz Tomatenketchup dit onderzoek sponsorde: “Heinz adviseert Heinz” dus.

  Ik ben blij met alle positieve eigenschappen van tomaten en aanverwante produkten, maar laat liever de gesuikerde ketchup staan en maak zelf zonodig een tomatenpuree.

    /   Reply  / 
 2. Amber

  Dat klopt, maar ik mag hopen – en dat vertrouwen heb ik nog wel in de wetenschap – dat de opdrachtgever en financierder geen invloed heeft gehad op de resultaten. (anders hadden ze het niet onder het onderzoek vermeld)

    /   Reply  / 
  1. JD

   Jouw vertrouwen wordt toch al enigzins beschaamd met het gekleurde bericht door de positieve effecten toe te schrijven aan ketchup, en niet aan verhitte en gepureerde tomaten (met vitaminen C en E en lycopeen) in het algemeen ? Ketchup bevat bovendien 10x (!) zoveel koolhydraten als een tomaat. Dit is toe te schrijven aan toegevoegd suiker in ketchup. Dit bericht kan aldus genuanceerder en gezonder, zeker op gezondheid.blog.nl .

     /   Reply  / 
   1. Amber

    Dat had ik ook kunnen doen, maar dit bericht ging niet over de heilzame effecten van verhitte en gepureerde tomaten, maar was een bericht naar aanleiding van een promotieonderzoek! En dat ging nou eenmaal over tomatenpuree.

      /   Reply  / 
 3. Albert Bakker

  Het betreft een pilot-studie met n=6. Er waren maar 6 mannelijke proefpersonen onderzocht. Hier kunnen helemaal geen conclusies uit worden getrokken zelfs voor mannen van de betreffende leeftijdsgroep, laat staan voor vrouwen, kinderen of ouderen. Het enige wat uit zo’n pilot studie kan worden gehaald is of het zinvol is geld te steken in een echt onderzoek.

  Voor Heinz is het een ander verhaal natuurlijk. Die hebben eigenlijk een advertentie gekocht – de schreeuwende koppen in de persberichten hadden ze denk ik zelf niet eens durven bedenken – en ook al zou uit het echte onderzoek de effecten volledig wegvallen, niet statisch relevant zijn, dan nog zou het een wijze investering zijn voor de fabrikant. Dat de fabrikant verder geen invloed heeft op het onderzoek, laat staan de resultaten staat geloof ik verder buiten kijf, maar is ook niet relevant.

  Wat je niet kunt doen is op basis van zo’n pilot studie iets zinvols zeggen over de positieve of negatieve effecten van ketchup consumptie.

    /   Reply  / 
 4. Hermien

  Het beste is om zelf tomaten puree te maken!!

  Idee; In A.H. Ketchup zit 45 klontjes Suiker !!! en dat is NIET goed voor het hart!

  en zo worden we veel voor de gek gehouden, zo ook

  b.v 1 pot Yoghonaise ( minder vet) ==13 klontjes Suiker

  en zo gaat het met alle hartige/ zure produkten

  -Jaarlijks sterven er meer mensen dan; aan heroine, auto-ongelukken
  en zelfmoorden bijelkaar

  Suiker en de rest van alle toevoegingen geven b.v.Hart en vaatziekte

  info;

  – Visie-vitaal- Suiker

  –gezond en vitaal/ suiker

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>