Infecties vergroten mogelijk kans op hartinfarct

Slagaderverkalking is een belangrijke oorzaak van hart- en vaatziekten. Internist Niels Riksen van het UMC St Radboud in Nijmegen onderzoekt of eerder doorgemaakte infecties slagaderverkalking kunnen veroorzaken en verergeren. Mogelijk speelt hierbij een agressief gemaakt afweersysteem een belangrijke rol.

Slagaderverkalking is een langzaam verlopend proces waarbij vetten en lichaamscellen zich ophopen in de vaatwand. Dit zorgt voor vernauwingen in de slagaders, die tot hart- of herseninfarcten kunnen leiden.

Er is nog veel onbekend over hoe slagaderverkalking precies ontstaat en waardoor het proces verergert. Wel staat vast dat ontstekingen van de vaatwand hierbij een belangrijke rol spelen en dat een bepaald type witte bloedcel – de monocyt – daarbij is betrokken.

Monocyten spelen ook een belangrijke rol bij de verdediging van het lichaam tegen schadelijke indringers, zoals bacteriën. Kort geleden is in het UMC St Radboud ontdekt dat monocyten zich kunnen herinneren of ze eerder te maken hebben gehad met bepaalde indringers.

Als ze al eerder met de vijand in aanraking zijn geweest, reageren monocyten veel agressiever op indringers door meer ontstekingsstoffen aan te maken. Het lijkt er dus op dat witte bloedcellen ‘getraind’ worden door eerdere aanvallen van deze indringers.

Niels Riksen, hoofd van de sectie Vasculaire Geneeskunde van de afdeling Algemeen Interne Geneeskunde en ook werkzaam bij de afdeling Farmacologie-Toxologie, gaat onderzoeken of deze ‘training’ tegen indringers een rol speelt bij het ontstaan van slagaderverkalking.

Hij bestudeert of witte bloedcellen die al eerder aan infecties zijn blootgesteld sneller beschadigingen of ontstekingen aan de bloedvatwand veroorzaken. En zo ook bijdragen aan meer slagaderverkalking. Dit onderzoek kan leiden tot nieuwe medicijnen om slagaderverkalking tegen te gaan.

Bron: UMCN

Lees ook:Kind geneest steeds vaker van leukemie
Lees ook:5 Vitamines voor een goede weerstand
Lees ook:Kijken naar zieke mensen is gezond
Lees ook:Onderzoekers ontdekken geboorteplek van bloedstamcellen
Lees ook:‘Hoge bloeddruk komt uit de hersenen’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>