5 Vitamines voor een goede weerstand


Nee, je kunt er geen verkoudheid mee voorkomen, laat staan een griep. Maar met deze 5 vitamines houd je wel je weerstand op peil. En daarmee kun je in ieder geval de kans verkleinen dat je door een virus wordt geveld.

Wat zijn de belangrijkste weerstandsvitamines?

1. Vitamine C
Vitamine C is verreweg de bekendste. de vitamine stimuleert de vorming van witte bloedcellen, die een belangrijk onderdeel zijn van ons immuunsysteem, oftewel de weerstand. Vitamine C komt veel voor in groente en fruit.

2. Vitamine D
De allerbelangrijkste weerstandsvitamine is vitamine D. Een klein gebrek aan vitamine D kan je al behoorlijk vatbaar maken voor ziekte. Vitamine D zit in vette vis, halvarine en margarine, maar je krijg het vooral binnen door zonlicht op de huid. Baby’s, peuters, zwangeren en oudere mensen hebben extra vitamine D nodig en worden daarom geadviseerd een supplement te nemen.

3. Vitamine A
Vitamine A wordt ook wel de anti-infectie vitamine genoemd. De vitamine zorgt ervoor dat we altijd voldoende witte bloedcellen hebben en zorgt zo voor een goede weerstand. Belangrijke bronnen van vitamine A zijn lever, vis, (half)volle melk en melkproducten en boter. Groenten en fruit bevatten bèta-caroteen, dat door het lichaam wordt omgezet in vitamine A.

4. Vitamine B6
Ook vitamine B6 zorgt voor de aanmaak van witte bloedcellen. Deze vitamine houdt de lymfeklieren in goede conditie. Witte bloedcellen worden in de lymfeklieren aangemaakt. Vitamine B6 zit in vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen en peulvruchten. Groenten, melk en kaas bevatten vitamine B6 in kleinere hoeveelheden.

5. Vitamine E
Vitamine E is een anti-oxidant en beschermt de cellen van ons afweersysteem door de wanden van deze cellen te beschermen tegen beschadiging. Vitamine E is een vetoplosbare vitamine en komt voor in bijvoorbeeld zonnebloemolie.

Bron: Vitamine Informatie Bureau

Lees ook:Witte groente en fruit verlagen kans op beroerte
Lees ook:Fruit eten voorkomt astma
Lees ook:Donker fruit bestrijdt kanker
Lees ook:Pure groente- en fruitsappen verhogen weerstand
Lees ook:‘Mediterraan dieet beschermt tegen hooikoorts’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>