Meer zorg nodig voor kind met diabetes

Steeds meer kinderen en jongeren lijden aan diabetes. In Rotterdam komt volgende maand een zelfstandig behandelcentrum voor deze jonge patiënten. Het bijzondere van het centrum zit hem onder meer in de continue bereikbaarheid. Arts Henk Veeze, een van de initiatiefnemers: "Ouders en jongeren kunnen ons 24 uur per dag aan de lijn krijgen voor zaken die snel een olossing behoeven. Zo kunnen we al vroeg bijsturen en grotere problemen voorkomen."

Precieze cijfers over het aantal kinderen en jongeren in Nederland dat diabetes heeft, ontbreken. "De regsitratie is slecht", oordeelt Henk Jan Aanstoot, kinderarts en diabetoloog.

Algemeen wordt er vanuit gegaan dat zeker 5000 kinderen tot vijftien haar de ziekte hebben. Wél duidelijk is dat steeds meer jonge mensen diabetes hebben, in beide varianten. Diabetes type 2, dat samenhangt met overgewicht en meestal wordt aangeduid als ouderdomssuiker, komt inmiddels op steeds jongere leeftijd voor.

Aanstoot: "Dit type zag je tot voor kort onder jongeren amper. Maar doordat ook kindere steeds vaker te dik zijn, is het niet meer zo uitzonderlijk." Het aantal kinderen met type 1, waar erfelijke vatbaarheid een rol speelt, neemt ook toe.

Aanstoot: "Er is al geruime tijd sprake van een stabiele stijging van 3 procent per jaar. Collega Henk Veeze: "Een echt goede verklaring hebben we daar niet voor. Omgevingsfactoren lijken een hoofdrol te spelen. Blijkbaar zijn we anders gaan leven. Je ziet hetzelfde bij allergieën, die komen ook steeds meer voor."

Je kunt niet genezen van diabetes, maar we zijn wel methoden om de aandoening onder controle te houden. Bij kinderen en jongeren is suikerziekte inmikddels een van de meest voorkomende chronische ziekten.

Bron: Trouw

Lees ook:Wereld Diabetes Dag in het teken van het kind
Lees ook:Genen ontdekt die kans op diabetes vergroten
Lees ook:Enorme stijging diabetes bij jonge kinderen
Lees ook:Einde aan pijnlijke vingerprik voor kinderen met diabetes
Lees ook:Kinderen met diabetes stuiten op onbegrip

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>