Enorme stijging diabetes bij jonge kinderen

Het aantal jonge kinderen met diabetes type 2 is de afgelopen jaren fors gestegen. Tien jaar geleden had circa 1% van de kinderen deze vorm van diabetes die vooral bij veertigplussers voorkomt. Nu is dat al 5%.

Dat zegt kinderarts Pauline Stouthart, voorzitter van de werkgroep diabetes van de Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde vandaag in het Algemeen Dagblad.

Diabetes type 2 kan leiden tot hart- en vaatziekten, problemen aan de ogen en nieren. Voorheen was diabetes type 2 vooral een ouderdomsziekte, tegenwoordig is overgewicht de belangrijkste oorzaak.

Stouthart vreest dat het daadwerkelijke aantal kinderen met diabetes type 2 in Nederland nog veel hoger ligt. Ze wil dat gaan onderzoeken.

Ook scheidend kinderarts Maarten Reeser van het Haagse Juliana Kinderziekenhuis slaat in de krant alarm. De gevolgen van diabetes worden volgens hem onderschat.

‘De kans op hart- en vaatziekten is twee tot vier keer zo groot. Dat wordt onderschat. We vinden het veel erger om te horen dat een vrouw van 45 borstkanker heeft dan suikerziekte, terwijl in dat laatste geval de levensverwachting lager is.’

Oorzaak van de diabetesgolf moet volgens beiden  artsen vooral bij de ouders gezocht worden. Reeser: ‘Het is puur vetzucht. Te weinig beweging, verkeerde voeding. En het is vechten tegen de bierkaai. Ik heb nog nooit een dik kind gezien met magere ouders.’

Bron: AD

Lees ook:Erectiestoornis en hartkwaal gaan samen
Lees ook:Extreem overgewicht bij kinderen neemt toe
Lees ook:Genen ontdekt die kans op diabetes vergroten
Lees ook:Aantal gevallen van diabetes in Nederland stijgt niet
Lees ook:Meer zorg nodig voor kind met diabetes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>