Toch nieuwe hielprik op 1 januari


Vanaf 1 januari krijgen baby's toch de nieuwe hielprik waarmee meer aandoeningen bij baby's kunnen worden opgespoord. Dat heeft staatssecretaris Clémence Ross (Volksgezondheid) vrijdag bekendgemaakt.

 

De invoering van de prik stond onder druk, omdat meerdere partijen van mening waren dat 1 januari niet haalbaar was. Zo was de voorlichting voor ouders nog niet klaar en was niet duidelijk of de academische ziekenhuizen een eventuele toename van extra opgespoorde zieke patiëntjes wel aankonden. Maar Ross heeft met alle betrokken partijen voor elk probleem een oplossing gevonden.

 

Zo krijgen ouders zowel bij de aangifte van het kind op het gemeentehuis en bij het afnemen van de hielprik alsnog een folder over de screening.

Het voorstel de invoering met drie maanden uit te stellen, levert volgens Ross te veel problemen op. Dan zouden ongeveer 45.000 pasgeboren kinderen niet gescreend worden. Bovendien zou uitstel een schadepost aan personeelskosten en voortzetting van het oude programma opleveren van ongeveer 815.000 euro.

Bron: AD.nl

Lees ook:Hielprik aangepast wegens foutmeldingen
Lees ook:Hielprik wordt uitgebreid
Lees ook:Kinderen na hielprik onnodig naar ziekenhuis
Lees ook:Noodkreet over hielprik
Lees ook:België neemt ook meer ziektes op in hielprik

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>