Hielprik aangepast wegens foutmeldingen

Bij de hielprik die baby's kort na de geboorte krijgen, wordt voorlopig niet meer getest op de stofwisselingsziekte tyrosinemie. Vertrekkend staatssecretaris Clémence Ross (Volksgezondheid) heeft dat besloten omdat de test te vaak ten onrechte aangaf dat de baby de ziekte onder de leden kon hebben. Gisteren meldde gezondheid.blog.nl nog dat er in de afgelopen zes weken 167 kinderen onterecht naar het ziekenhuis zijn doorverwezen voor onderzoek. De voorzitter van de medisch adviseurs van de Landelijke Vereniging Entadministraties (LVE) Marjo Oey pleitte daarom deze week voor het aanpassen van de screening om het aantal onterecht doorgestuurde baby's terug te brengen.

Ook bij een andere stofwisselingsziekte, galactosemie, was dit het geval. Maar dat kan waarschijnlijk worden opgelost door een extra laboratoriumtest. Daarmee wordt nu een proef genomen, zo heeft Ross de Tweede Kamer donderdag in een brief laten weten. Op deze ziekte blijft wel getoetst worden.

Bij de hielprik wordt bloed afgenomen. Sinds januari van dit jaar wordt aan de hand daarvan getoetst op zeventien ernstige ziektes. Tot dan werd op drie ziektes gecontroleerd. Een foutieve uitslag leidt bij ouders tot onnodige ongerustheid, aldus Ross. Tyrosinemie komt slechts zelden voor en Ross vindt het dan ook verantwoord niet meer op deze aandoening te testen. Ross volgt met haar besluit het advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Bron:  AD.nl

Lees ook:België neemt ook meer ziektes op in hielprik
Lees ook:Kinderen na hielprik onnodig naar ziekenhuis
Lees ook:Toch nieuwe hielprik op 1 januari
Lees ook:Noodkreet over hielprik
Lees ook:‘Hielprik kan meer ziektes opsporen dan 17′

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>