België neemt ook meer ziektes op in hielprik


Word je als baby in Nederland geboren, dan word je sinds 1 januari standaard – met behulp van de hielprik – getest op 17 aangeboren stofwisselingsziektes. Word je even verder over de grens in België geboren, dan is dat heel anders. Tot voor kort werden Belgische baby's  – net zoals tot dit jaar in Nederland gold – op drie ziektes getest. Nu is daar 1 aandoening bijgekomen, de erfelijke stofwisselingsziekte biotinidase deficiëntie.

 

De Nederlandse arts Martijn H. Breuning pleitte er vorige week voor om het aantal op te sporen aandoeningen uit te breiden tot liefst vijftig. De Nederlandse Gezondheidsraad onderzoekt of die uitbreiding aangewezen is.

De hielprik of Guthrietest is een screeningstest die gebruikt wordt om alle pasgeborenen op de aanwezigheid van een eventuele aangeboren stofwisselingsziekte te testen.

Het bloed wordt afgenomen via de hiel of het handje van de baby tussen de derde en de vijfde levensdag. Als er getwijfeld wordt aan de uitslag van de test wordt een tweede hielprik afgenomen.

In Vlaanderen zal het aantal op te sporen ziektes via de hielprik nog worden opgevoerd, zegt Hans Seeuws, de woordvoerder van Vlaams minister van Volksgezondheid Inge Vervotte. "In de loop van dit jaar worden deze opspoorbare aandoeningen ter bespreking voorgelegd", luidt het.

Bron: hln.be 

Lees ook:Hielprik aangepast wegens foutmeldingen
Lees ook:‘Hielprik kan meer ziektes opsporen dan 17′
Lees ook:Hielprik spoort meer zieke kinderen op
Lees ook:Hielprik wordt uitgebreid
Lees ook:‘Ook onbehandelbare ziekten moeten in de hielprik’

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “België neemt ook meer ziektes op in hielprik

  1. danjella

    wat een schattig baby

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>