Hielprik spoort meer zieke kinderen op

Jaarlijks moeten circa 180.000 pasgeboren baby’s er aan geloven: de hielprik. In 2007 nam het aantal ziektes dat met de hielprik opgespoord kan worden toe van 3 tot 17. En met succes! Want het aantal zieke kinderen dat hierdoor aan het licht kwam, is vorig jaar fors gestegen.

Het is als ouder nooit leuk om te zien als je kleintje – slechts een paar dagen oud – in de hiel geprikt wordt. En soms wel 2 of 3 keer om genoeg bloeddruppels uit het voetje te krijgen. Maar als je weet waarvoor het is, dan heb je dat er volgens mij graag voor over.

Want met de hielprik kunnen 17 weliswaar zeldzame, maar wel ernstige aandoeningen al vroeg worden opgespoord. Het zijn allemaal ziektes waarbij het van belang is om er snel bij te zijn, omdat dan vaak met tijdige maatregelen ernstige schade aan de gezondheid of zelfs overlijden te voorkomen is.

In 2007 konden 120 kinderen extra voor een ernstige ziekte worden behandeld, zo heeft TNO berekend. In totaal werd er vorig jaar bij bijna 200 baby’s een ernstige aandoening ontdekt.

Van de 120 extra pasgeborenen die ziek bleken te zijn, zou ongeveer de helft sikkelcelziekte of een verwante vorm van bloedarmoede gaan ontwikkelen. Bij de andere kinderen bleek sprake van een stofwisselingsziekte.

Bron: nu.nl


Lees ook:Noodkreet over hielprik
Lees ook:Hielprik wordt niet altijd effectief ingezet
Lees ook:Kinderen na hielprik onnodig naar ziekenhuis
Lees ook:Hielprik aangepast wegens foutmeldingen
Lees ook:Hielprik wordt uitgebreid

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>