Kinderen vaker ziek door stress ouders

Gestreste ouders hebben vaker kinderen met koorts en een slecht afweersysteem. Dat blijkt uit een artikel van het Amerikaans wetenschappelijke tijdschrift Archives of Pediatric and Adolescent Medicine dat maandag is verschenen.


Onderzoekers van de University of Rochester kwamen tot deze conclusie na een tweejarig onderzoek bij 169 kinderen tussen de vijf en tien jaar oud. Het onderzoek toont aan dat kinderen met gestreste ouders vaker koorts krijgen en een hogere activiteit van ‘natural killer cells’(NK-cellen) bezitten.

 

Deze cellen zijn een onderdeel van het afweersysteem en vooral belangrijk bij de afweer van virusinfecties. Opvallend is dat de activiteit van NK-cellen bij volwassenen die chronisch onder stress staan juist afneemt.  

Gedurende het onderzoek namen de wetenschappers stresstests af en hielden, door middel van een bloedonderzoek, het afweersysteem van de kinderen in de gaten. De ouders maakten elk half jaar aantekeningen van de psychische gesteldheid en de stress in de familie.

 

De wetenschappers maakten overigens een onderscheid in soorten stress. Zo werd er gekeken naar stress door de ouderrol en stress van de ouders of het gezin. Hieruit blijkt dat de interactie tussen ouders en kind niet van invloed is op de gezondheid van het kind. Chronische stress ‘van buiten’ of door psychische ziekten bij de ouders hebben duidelijk wel effect.

Eerder onderzoek toonde al aan dat kinderen met aanleg voor astma en eczeem gevoelig zijn voor stress in het gezin. Dit doet de allergie veroorzakende stoffen toenemen. Ook was al bekend dat stress bij ouders ervoor kan zorgen dat hun kinderen slechter functioneren op emotioneel en sociaal gebied.

 

Bron: AD.nl

Lees ook:Autist bloeit op bij hevige koorts
Lees ook:Ouders! Wakker worden!
Lees ook:Kinderen hebben is gezond
Lees ook:Stress in zwangerschap: kind vaker ziek
Lees ook:Opvoedingsstijl vader van invloed op gewicht kind

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>