Screening pasgeborenen op taaislijmziekte lucratief

Screening van pasgeboren baby’s op de erfelijke taaislijmziekte is lucratief, blijkt uit Engels onderzoek dat zaterdag in The Lancet is gepubliceerd. In Nederland begint komende week een studie die moet uitmaken of ook in Nederland screening op de erfelijke longziekte zinvol is.

Patiënten met taaislijmziekte hebben een infectie aan de longen, vaak al direct bij de geboorte. Een op de dertig Nederlanders is drager van de ziekte, slechts een klein deel daarvan krijgt verschijnselen.

In Nederland hebben naar schatting 1300 mensen taaislijmziekte. In 1969 werd iemand met de aandoening niet ouder dan 8 jaar. Door een verbeterde behandeling is dat nu 40 jaar.

Uit onderzoek in Groot-Brittannië blijkt nu dat vroege screening 60 tot 400 procent goedkoper is. De ziekte wordt eerder ontdekt, de behandeling kan eerder beginnen, de ziekenhuisverblijven zijn daardoor korter.

In 2005 heeft de Gezondheidsraad geadviseerd ook in Nederland pasgeborenen te onderzoeken op de ziekte. Dat zou kunnen in het kader van de zogeheten hielprik. Het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid begint volgende week een onderzoeksproject in vier provincies. Hielprikbloed van 80 duizend baby’s zullen het komende jaar ook worden gescreend op de taaislijmziekte.

Bron: pharma.nl 

Lees ook:Baby´s getest op taaislijmziekte
Lees ook:Screening op darmkanker komt eraan
Lees ook:Ziekenhuis biedt stellen screening op taaislijmziekte
Lees ook:Eerste baby via combibehandeling geboren
Lees ook:‘Baby’s moeten extra vitamine K krijgen’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>