Diabetespatiëntje krijgt meer controle over eigen leven

Kinderen met diabetes kunnen vanaf begin volgend jaar dagelijks hun computer opstarten met een game dat hun leert om te gaan met de ziekte en tips geeft voor die dag. Het spel helpt bij het leren nemen van beslissingen, het ontwikkelen van vaardigheden en het monitoren van de dagelijkse conditie.

Het doel van het systeem, dat is ontwikkeld op initiatief van de NPCF (Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie), is diabetespatiëntjes meer regie te geven over hun eigen leven.

Het kind krijgt ook de hulp van een 3D-avatar die hem als buddy in het proces begeleidt. Het systeem bouwt voort op eerder ontwikkelde ‘voorlichting op maat’ programma’s, die inmiddels via diverse ziekenhuizen beschikbaar zijn voor (volwassen) patiënten met 70 verschillende aandoeningen.

Hoewel diabeteszorg de laatste 25 jaar aanmerkelijk is verbeterd, blijven de toekomstperspectieven voor met name kinderen met diabetes zeer onder de maat. Door kinderen nauw bij hun eigen behandeling te betrekken en methoden toe te passen die aansluiten bij hun eigen leefwereld, kan de diabeteszorg aanzienlijk verbeteren.

Omdat diabetes het hele gezin treft, worden ook de ouders voorzien van voor hen relevante informatie. Het systeem maakt deel uit van de reguliere communicatie tussen de behandelaar en het kind.

Omdat een deel van de face-to-face contacten worden vervangen door electronische informatie-uitwisseling, zal het systeem een flinke kostenbesparing opleveren.

Het project – ’Zelfmanagement systeem voor kinderen met diabetes en hun ouders’ – wordt ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Stiching Diabeter en de Diabetes Vereniging Nederland.

Het wordt uitgevoerd door de Health Agency, het bedrijf dat in 2004 de ‘voorlichting op maat’-programma’s ontwikkelde. Het ministerie van VWS heeft 300.000 euro ter bechikking gesteld voor de uitvoering van het project.

Bron: gezonderworden.nl 

 

Lees ook:Identificatieplicht in de zorg ook voor kinderen
Lees ook:Sneller naar huis met nieuwe heup of knie
Lees ook:Mijn kind te dik? Welnee, hoe kom je erbij??
Lees ook:Nieuwe hoop voor patiënten met diabetes type 1
Lees ook:Kids mogelijk schadevergoeding na ziek te zijn geworden door griepvaccin

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>