Vaker abortus na 20-weken echo

De 20-wekenecho die zwangere vrouwen sinds een aantal jaren standaard krijgen aangeboden, heeft ook zijn keerzijde: het aantal vrouwen dat in het ziekenhuis een abortus laat plegen tussen de 20ste en 24ste week van de zwangerschap is sterk toegenomen.

In 2007 ging het om 227 abortussen, een stijging van 62% ten opzichte van 2005. Dit blijkt uit de Jaarrapportage 2007 van de Wet afbreking zwangerschap van de Inspectie voor de gezondheidszorg.

De toename is vermoedelijk het gevolg van de 20-weken echo die vrouwen sinds enkele jaren standaard krijgen aangeboden. Voorheen heette zo’n echo een ‘pretecho’ – veelal gebruikt om te zien of het een jongen of meisje was – en werd die niet vergoed.

Sinds invoering van de structurele screening van vrouwen rond de twintigste week van de zwangerschap, worden er meer afwijkingen bij de foetus ontdekt, zoals spina bifida (open rug), een waterhoofd of een  schisis (open lip of gehemelte).

Gynaecoloog Gerda Zeeman van het Universitair Medisch Centrum Groningen noemt de stijging van het aantal zwangerschapsafbrekingen na de 20-wekenecho in NRC Handelsblad ‘goed nieuws’.

Dat klinkt misschien een beetje raar, maar het is ook wel te begrijpen. Dankzij de echo worden er minder kindjes geboren met een (ernstige) afwijking.

Abortus ná 24 weken zwangerschap is strafbaar in Nederland, omdat een foetus vanaf die
‘leeftijd’ levensvatbaar kan zijn.

Bron: nrc.nl


Lees ook:Vaker abortus bij open rug en waterhoofd
Lees ook:Minder baby’s met handicap dankzij 20-weken echo
Lees ook:Abortus om hazenlip komt voor
Lees ook:‘20-wekenecho buiten abortustermijn’
Lees ook:Drentse ziekenhuizen openen centra voor zwangere vrouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>