Forse stijging van kinderen met diabetes verwacht


Het aantal kinderen in Europa met diabetes type 1 zal de komende jaren fors stijgen. Dat voorspellen Europese epidemiologen in een artikel in medisch vakblad The Lancet.

In 2020 zal het aantal kinderen onder de 5 met diabetes type 1 naar verwachting zijn verdubbeld. Bij kinderen onder de 15 zal het aantal zelfs met 70% stijgen.

Die onheilspellende voorspelling doen de wetenschappers aan de hand van gegevens over de stofwisselingsziekte over de jaren 1989-2003, die in 17 Europese landen zijn verzameld. In de vroegere communistische landen van Oost-Europa zal de groei naar verwachting het sterkst zijn.

Wanneer er wordt gesproken over een toename van het aantal diabetesgevallen of zelfs van een ‘diabetesepidemie’, dan heeft men het meestal over diabetes type 2. Dat is de meest voorkomende variant van de ziekte waarbij de lichaamscellen minder gevoelig zijn geworden voor insuline en die daardoor minder goed opnemen.

In slechts 10% van de diabetesgevallen is er sprake van type 1; hierbij produceert de alvleesklier helemaal geen insuline meer. De ziekte komt vooral bij kinderen voor en wordt daarom ook wel jeugddiabetes genoemd. Over de oorzaken is weinig bekend, maar we weten wel dat erfelijkheid een rol speelt.

Erfelijkheid alleen kan echter nooit de oorzaak zijn van de forse stijging. Het is de wetenschappers dan ook een raadsel waarom de ziekte nu ineens zo snel om zich heen grijpt. Mogelijk spelen ook leefstijl- en milieufactoren een rol bij het ontstaan van de ziekte.

Lees ook:Wereld Diabetes Dag in het teken van het kind
Lees ook:Genen ontdekt die kans op diabetes vergroten
Lees ook:‘Alzheimer is vorm van diabetes’
Lees ook:Zelfcheck redt leven diabeet
Lees ook:Kinderen met diabetes stuiten op onbegrip

1 Reacties // Reageer

One thought on “Forse stijging van kinderen met diabetes verwacht

  1. MetaBool

    “De ziekte komt vooral bij kinderen voor”
    |
    Ten eerste worden de meeste kinderen die DM 1 krijgen gelukkig wel volwassen (en blijven dat lange tijd) en omdat de helft van de nieuwe DM 1 patiënten volwassen zijn is de term jeugddiabetes al een poosje verouderd. Tegenwoordig wordt meestal van insuline-afhankelijke diabetes gesproken.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>