‘Jongens hebben ook baat bij HPV-prik’

Jongens zouden eigenlijk ook ingeënt moeten worden tegen HPV, het humaan papillomavirus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Dat heeft onderzoeker Serge Smeets van de Vrije Universiteit in Amsterdam tegen RTL Nieuws gezegd.

Vaccinatie van jongens is niet alleen nuttig om te voorkomen dat meisjes met het virus besmet raken – wat natuurlijk meegenomen is – maar ook omdat het virus andere vormen van kanker kan veroorzaken.

In zijn onderzoek waarop hij volgende maand promoveert, toont Smeets aan dat HPV ook een vorm van hoofd-halskanker kan veroorzaken.

Meisjes die nu in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma worden ingeënt zijn, zouden dus niet alleen beschermd zijn tegen baarmoederhalskanker, maar ook tegen deze vorm van hoofd-halskanker.

Smeets vond 3 types tumoren die voor hoofd-halskanker zorgen. Van één type is al enige tijd bekend dat die wordt veroorzaakt door roken en overmatig drinken. Van een tweede type is de oorzaak onbekend. Recent is ontdekt dat het derde type wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV).

Smeets heeft een methode ontwikkeld die met 100% zekerheid vaststelt of HPV echt aanwezig is in de tumor, en belangrijker, betrokken is geweest bij het verloop van de ziekte.

Bron: VU

Lees ook:Advies: HPV-vaccin niet in basispakket
Lees ook:Vaccinatie tegen baarmoederhalskanker begonnen
Lees ook:Onderzoek naar vaccin tegen baarmoederhalskanker
Lees ook:HPV steeds vaker oorzaak van mondkanker bij man
Lees ook:Vaccin tegen baarmoederhalskanker beschikbaar

1 Reacties // Reageer

One thought on “‘Jongens hebben ook baat bij HPV-prik’

  1. Fan

    Farmaboeren en hun kinderen, wetenschappers en hun kinderen en alle andere aanhangers met hun kinderen van deze vaccinaties mogen vooraan in de rij!!
    Vroeger zaten kinderen van deze “belangrijke mensen vooraan in de klas”nu mogen zij van mij vooraan in de rij!!!!
    En Conyn voorop want: ” baat het niet dan schaadt het niet!!!!!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>