Omega-3 supplementen helpen het kinderbrein niet

Ouders die visoliesupplementen voor hun kinderen kopen in de hoop dat ze er slimmer door worden, kunnen het geld maar beter in hun portemonnee houden. Kinderen gaan er niet beter door lezen, spellen en schrijven, toont een groot onderzoek aan.

Daarmee haalt het eerdere onderzoeken onderuit die aantoonden dat omega-3 pillen goed zouden zijn voor het brein en examenresultaten opkrikken.

Volgens de wetenschappers is hun studie grootschaliger en grondiger uitgevoerd dan voorgaande onderzoeken. Zij gaven de visoliesupplementen niet aan alle kinderen visolie; een deel kreeg een placebo, wat een eerlijker beeld geeft van de werkzaamheid van de pillen.

Gedurende 4 maanden kregen 450 kinderen tussen de 8-10 jaar oud op 18 scholen in Zuid-Wales ofwel omega-3 supplementen ofwel een placebo. Pas aan het einde van de studie kregen kinderen, ouders, leerkrachten en onderzoekers te weten wat de kinderen hadden geslikt.

Hoewel sommige kinderen die visolie hadden geslikt wat alerter leken, waren hun schoolresultaten niet verbeterd.

Eerder leidde een Britse studie naar het effect van visoliesupplementen bij ouderen tot soortgelijke resultaten. De ouderen, tussen de 70 en 80 jaar oud, hadden allemaal hogere omega-3 gehaltes in hun bloed, maar ze presteerden niet beter in de tests.

Fabrikanten van de supplementen blijven uiteraard volhouden dat omega-3 vetzuren een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van de hersenen en het lichaam, ook al is het nog niet zeker of ze gezonde kinderen een extra boost kunnen geven.

Volgens professor Amanda Kirby kunnen kinderen die moeite hebben om zich in de klas te concentreren of last hebben van ADHD of leerproblemen mogelijk baat hebben bij de voedingssupplementen. ‘Maar voor ouders van kinderen die zonder problemen meekomen op school is gezond eten alles wat ze nodig hebben.’

Bron: Daily Mail

Lees ook:Visolie ook tegen ADHD
Lees ook:Visoliecapsules: zinvol of weggegooid geld?
Lees ook:‘Visolie helpt niet tegen dementie’
Lees ook:Visolie mogelijk schadelijk voor kankerbehandeling
Lees ook:‘Visolie slikken tijdens zwangerschap heeft geen zin’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>