UMC Utrecht wil starten met eicelbank

Gynaecoloog Bart Fauser van UMC Utrecht wil zo snel mogelijk de eerste eicelbank in Nederland beginnen. Dat zegt hij in het NRC Handelsblad. Vrouwen zouden daar tegen een vergoeding anoniem eicellen moeten kunnen doneren.

Het UMC Utrecht is – in navolging van het AMC in Amsterdam – gisteren begonnen met het invriezen van eicellen van vrouwen die op dit moment nog geen kind willen.

Vooralsnog kan dat alleen om medische redenen – bijvoorbeeld omdat de vrouw een behandeling tegen kanker moet ondergaan die de vruchtbaarheid kan aantasten -, later in het jaar kan waarschijnlijk elke vrouw die haar zwangerschap wil uitstellen er haar eicellen opslaan.

Fauser wil met de eicelbank nog een stapje verder gaan. In principe is het in Nederland verboden om eicellen te doneren tegen betaling. Maar als dat een betaling is onder de noemer ‘onkostenvergoeding’, dan schijnt het ineens wel te kunnen!

Fauser denkt dat een ‘onkostenvergoeding’ van 900 euro mogelijk is. Hij vindt ook dat leeftijdsgrens voor het terugplaatsen van embryo’s omhoog moet van 45 naar 50 jaar. Ongeacht of er gebruik wordt gemaakt van eigen eicellen of eicellen van een donor.

Bron: UMCU 

Lees ook:Gezocht: donateurs van eicellen
Lees ook:Eerste eiceldonatie baby in NL geboren
Lees ook:Leeftijd overgang is te voorspellen
Lees ook:Met milde IVF-behandeling even gezonde baby’s
Lees ook:Vrouwen hebben andere zorg nodig dan mannen’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>