‘Bisfenol A kan ook diabetes veroorzaken’


Spaanse wetenschappers hebben een verband gevonden tussen de stof bisfenol A (BPA) en diabetes. Van de stof die veel wordt gebruikt in blik en kunststof verpakkingen, was al bekend dat hij kankerwekkend is.

BPA is een populaire chemische stof om transparant plastic te maken. Het wordt onder meer gebruikt voor dvd’s, tandvullingen, conservenblikken en babyflesjes. Vanwege de schadelijke effecten van BPA heeft de Europese voedsel en warenautoriteit, de EFSA, enkele jaren geleden besloten een aanvaardbare dagelijkse opname van bisfenol A vast te stellen van 0,05 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag.

Sinds vorig jaar mogen er in de Europese Unie geen babyflesjes meer verkocht worden waar BPA in zit. En Canada heeft de stof in 2010 als ‘giftig’ bestempeld.

Bisfenol A is irriterend voor de ogen, de huid en de luchtwegen. Herhaald of langdurig contact kan de huid gevoelig maken. Eerdere onderzoeken hebben een verband aangetoond tussen bisfenol A en het ontstaan van vruchtbaarheidsproblemen verschillende vormen van kanker.

En nu hebben onderzoekers van de Miguel Hernández Universiteit in Spanje ontdekt dat blootstelling aan BPA ook de productie van insuline stimuleert. Een hogere productie van insuline kan tot resistentie leiden, en zo tot diabetes type 2.

Uit het onderzoek zou blijken dat een minimale blootstelling (minder dan een miljardste van een gram) aan BPA al gevolgen heeft voor de menselijke cellen. Dat is zorgwekkend, want uit eerdere studies is gebleken dat vrijwel niemand in het Westen aan die blootstelling ontsnapt.

Vooral mensen met een genetische aanleg voor diabetes type 2 lopen gevaar, maar ook ongeboren kinderen, concluderen de onderzoekers, omdat die extra kwetsbaar zijn voor blootstelling aan BPA en insuline.

Bron: De Wereld Morgen

 

Lees ook:Diabetes gaat vaak samen met psoriasis
Lees ook:Witte wijn helpt tegen diabetes
Lees ook:‘Alzheimer is vorm van diabetes’
Lees ook:Diabetes door honger in de baarmoeder
Lees ook:EU verbiedt ‘gevaarlijke’ stof in babyflesjes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>