EU verbiedt ‘gevaarlijke’ stof in babyflesjes

Ondanks twijfels over de vraag of de stof bisfenol A (bpa) gevaarlijk is voor de gezondheid, neemt de Europese Unie geen risico’s met de meest kwetsbaren van onze samenleving. Per 1 juni 2011 mag er in babyflessen geen bpa meer zitten.

Bpa wordt gebruikt om harde plastics te maken en komt onder meer voor in babyflessen en flessen en blikjes frisdrank. De Europese Commissie meent dat bisfenol-A een negatieve invloed heeft op de ontwikkeling en het immuunsysteem van jonge kinderen.

Maar daar is het laatste woord nog niet over gezegd. Er is al langere tijd discussie over bisfenol, ook in de wetenschap. Onder sommige omstandigheden kan de stof in het product zelf terechtkomen.

Er zijn onderzoeken dat de stof de ontwikkeling zou kunnen schaden, maar er zijn even zo vele studies die stellen dat bpa in kleine hoeveelheden niet schadelijk is. Denemarken en Frankrijk namen al eerder maatregelen tegen bisfenol A.

Een groep van 30 deskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO concludeerde vorige week echter dat bisfenol A zich niet in het lichaam ophoopt.

De Europese voedingswaakhond Efsa besloot onlangs nog om de dagelijks aanvaardbare dagelijkse inname van bpa van 0,05 milligram per kilo lichaamsgewicht per dag, te handhaven. Maar de Europese politici hebben nu toch besloten om met de meest kwetsbare groep, baby’s, geen risico te nemen.

Volgens John Dalli, Europees commissaris voor Gezondheid en consumentenbescherming, is het verbod op bpa goed nieuws voor alle ouders in Europa. Maar er zijn ook kritische geluiden van deskundigen die de maatregel overdreven vinden. Ze noemen het een beslissing die meer op politieke dan wetenschappelijke gronden is genomen.

Bron: BBC

Lees ook:‘Bisfenol A niet schadelijk voor de gezondheid’
Lees ook:‘Bisfenol A kan ook diabetes veroorzaken’
Lees ook:EU onderzoekt risico’s aspartaam
Lees ook:Grotere kans op hartklachten door plastic verpakkingen?
Lees ook:Nieuwe zoetstof Stevia goedgekeurd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>