‘Bisfenol A niet schadelijk voor de gezondheid’

Deskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zien geen redenen voor een verbod op bispenol A (bpa) in verpakkingen van voedingsmiddelen. Dat meldt de website Evmi op basis van berichten in de Australische media.
Bpa wordt in combinatie met andere chemicaliën gebruikt om plastics van te maken voor onder andere babyflessen en flessen en blikjes voor frisdrank.

Eerder dit jaar uitten experts kritiek op het gebruik van de stof, omdat het de gezondheid zou aantasten. In Denemarken is het gebruik van bpa in verpakkingen van producten voor kinderen onder de 3 jaar verboden. Ook in Frankrijk zouden stemmen opgaan voor zo’n een verbod.

Bpa kan onder bepaalde omstandigheden in het product zelf terechtkomen. Maar volgens een groep van 30 deskundigen hoopt bisfenol A zich niet in het lichaam op.

Ook de voedselveiligheidsorganisatie van Australië en Nieuw-Zeeland (FSANZ) concludeerde vorige week dat er geen risico’s verbonden zijn aan het eten van producten uit verpakkingen waarvoor bpa is gebruikt.

Het Europese voedselveiligheidsagentschap EFSA besloot eerder dit jaar om de norm voor de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) bisfenol A te handhaven. Die ligt op maximaal 0,05 milligram per kilo lichaamsgewicht per dag.

Studies waaruit zou blijken dat de stof een negatief effect heeft op de ontwikkeling van de hersenen, zijn volgens de EFSA niet goed uitgevoerd.

Bron: evmi

Lees ook:EU verbiedt ‘gevaarlijke’ stof in babyflesjes
Lees ook:‘Bisfenol A kan ook diabetes veroorzaken’
Lees ook:Grotere kans op hartklachten door plastic verpakkingen?
Lees ook:Hoeveelheid acrylamide in voeding daalt nauwelijks
Lees ook:Mogelijk verband tussen bisfenol A en obesitas

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>