Langslaapsters blijven slanker

Vrouwen die lange nachten maken, blijven relatief slank. Nu moet je je bij ‘lang’ niet al te veel voorstellen. Het gaat feitelijk om een redelijk normale nacht van zeven of acht uur aan één stuk slapen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek onder ruim 70.000 vrouwen.

Hun slaappatroon werd door onderzoekers van de Universiteit van Ohio maar liefst zestien jaar gevolgd. Vrouwen die stelselmatig minder slapen dan zes uur per nacht hebben zelfs verhoogde kans op zwaarlijvigheid (obesitas), is hun conclusie. Eenderde van de korte slapers kwam in dez periode van zestien jaar tenminste vijftien kilo aan.

Volgens het Nederlandse vaktijdschrift Nursing is het onderzoek het grootste ooit gehouden naar slapen en de effecten daarvan op het gewicht.

De meest voor de hand liggende oorzaak is dat mensen die minder slapen, meer eten. Maar dat blijkt volgens het onderzoeksteam niet waar te zijn. Integendeel, vrouwen die korter slapen, eten zelfs minder. Op de vraag hoe die gewichtstoename dan wél kan worden verklaard, antwoordde dr. Sanya Patel, hoofd van het onderzoeksteam: "Enerzijds denken we dat het aantal calorieën dat in rust wordt verbrand, verandert als gevolg van een korte slaap. Een andere reden kan zijn dat mensen die minder slapen, zich ook minder druk bewegen."

Bron: De Telegraaf

Lees ook:Nederlanders slapen te weinig
Lees ook:Kort slapen kan ongezond zijn
Lees ook:Lang slapen is goed voor je hart
Lees ook:Slaaptekort maakt dik
Lees ook:Het wordt weer een beroerde nachtrust!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>