Denk na over je eten én… je valt af

Wat je eet is belangrijk, maar waarom je eet is dat evenzeer en misschien nog wel meer. De Amerikaanse professor Brian Wansink vermoedt dat nadenken over wát je eet de hoeveelheid serieus kan beïnvloeden. Het staat allemaal in zijn boek: ‘Gedachteloos eten: waarom we meer eten dan we denken’.

Waarom mensen iets eten interesseert Wansink het meest. Zijn doel is te ontdekken wat ons eetgedrag het meest beïnvloedt. Hij stelt zich vragen als: ‘Nemen mensen meer M&M’s als er meer kleurtjes zijn?’ (Ja), ‘Eet men minder popcorn tijdens grappige films dan sombere films’ (Ja) en ‘Wordt men beïnvloed door subtiele sfeerschepping?’(Over het algemeen niet).

Uit zijn eigenaardige onderzoeken concludeert Wansink dat ‘Verborgen verleiders’ ontdekken de beste manier is om gewicht te verliezen. "Eerder dan calorieën tellen, is de eetgewoonten veranderen een goede start", argumenteert hij.

In een experiment zorgde hij voor een zichzelf bijvullende soepkom. De soep werd vanaf een onzichtbare plaats gepompt. Het experiment moest aantonen of mensen uit zichzelf stoppen met eten, zonder het ‘lege’ bord voor zich te zien. Sommigen bleken dit niet te kunnen en aten meer dan een liter soep.

In een ander experiment vertelde hij in een restautant de ene helft dat de wijn uit Californië kwam en de andere helft dat de wijn uit Noord-Dakota kwam. De tweede groep bleek veel minder te eten en sneller te vertrekken.

"Mensen maken dagelijks meer dan 200 voedselgerelateerde beslissingen. De meeste daarvan worden onbewust gemaakt. Door snoep uit het zicht te leggen en kleinere verpakkingen te kopen, kan makkelijk een paar honderd calorieën bespaard worden. Stel enkele eetgewoontes vast per maand, bijvoorbeeld een stuk fruit eten voor je een snack neemt, en bepaal wanneer en waarom je daarvan mag afwijken."

Wansink stelt ook grote vraagtekens bij het nut van voedseltabellen op verpakkingen. "Niemand neemt werkelijk de tijd om ze te lezen en als ze dat wel doen krijgen ze vaak een vals gevoel van veiligheid. Ze eten dan iets omdat er weinig vet in zit, en ter compensatie smijten ze zich even later in de chips en cola."

"Het is zoals die sandwichen waarin het groot op staat: 0 gram koolhydraten. Maar ze zetten er niet bij dat er 10 gram vet en 90 calorieën inzitten."

Bron: hln.be

Lees ook:Afvallen? Hoe je eet is belangrijker dan wát je eet!
Lees ook:Neem kleine hapjes van een snack
Lees ook:Vrije tarieven tandarts definitief van de baan
Lees ook:Calorieën tellen bij McDonald’s
Lees ook:Weinig eten en toch te dik. Hoe kan dat?

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Denk na over je eten én… je valt af

  1. Lisa

    Haha dat laatste voorbeeld is inderdaad wel typisch. Dat geldt volgens mij ook voor de 0% vet claims op toetjes verpakkingen.

    Maarja je kunt ook niet zonder koolhydraten dus 0 gram koolhydraten producten zijn volgens mij sowieso onzin.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>