Buurtinrichting beïnvloedt overgewicht

Mensen die in een buurt wonen waar de winkels bij elkaar zitten hebben een grotere kans op overgewicht. Ook goede parkeervoorzieningen en groen verspreid over de hele buurt betekent meer kans op extra kilo's.

Hun stadsgenoten die in wijken wonen waar weinig parkeerplaatsen zijn en waar de winkels overal zitten, bewegen meer en hebben dus minder overgewicht. Dit is de conclusie van het onderzoek van het EMGO Instituut van VU Medisch Centrum, de Architekten Cie. en het SPINlab naar de effecten van de inrichting van vier Amsterdamse wijken op de lichaamsbeweging van bewoners.

De vier Amsterdamse wijken die zijn onderzocht op hun bewegingsvriendelijke inrichting zijn de Boerhaavebuurt vlakbij het Oosterpark, de wijk De Punt in Osdorp, de Van de Pek-buurt in Amsterdam-Noord en de SuHabuurt vlakbij het Osdorpplein.

In elke buurt zijn minimaal honderd volwassenen tussen de 17 en 70 jaar oud en vijftig kinderen tussen 10 en 16 jaar oud ondervraagd hoe zij zich door hun buurt bewegen. De buurten verschillen qua stedelijke inrichting, maar de samenstelling van bewoners was nagenoeg gelijk.

Bron: AD.nl 


Lees ook:Gezellige buurt bevordert de gezondheid
Lees ook:Aan geluid tijdens de slaap valt niet te wennen
Lees ook:Voetgangersvriendelijke wijk gaat depressie tegen
Lees ook:Kinderen in groene wijken minder dik
Lees ook:‘Geen snackbars meer in arme wijk’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>