Kinderen in groene wijken minder dik

Een onderzoek naar de effecten van groen in en om de stad heeft uitgewezen dat kinderen die in zogenoemde groene wijken wonen, minder dik zijn dan leeftijdsgenootjes uit vergelijkbare wijken zonder groen. In wijken met veel gras en bomen is het percentage kinderen met overgewicht 15 procent lager. een verrassende conclusie? Ik vraag het me af…..

Het Wageningse universiteitsbureau Alterra heeft het onderzoek uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), omdat minister Cees Veerman meer inzicht wil hebben in de effecten van groen in en om de stad. Alterra vergeleek de gegevens van kinderen uit zes verschillende GGD-regio’s.

De onderzoekers hebben de gegevens van de kinderen gecorrigeerd voor mogelijke etnische invloeden of sociaal-economische omstandigheden, aldus Alterra. Dan blijkt nog steeds dat overgewicht meer voorkomt in een woonomgeving met weinig groen. Voor deze bevinding is volgens Alterra zelfs internationaal al veel belangstelling getoond.

Alterra stelt dat nader onderzoek moet worden gedaan naar het verband tussen overgewicht bij kinderen en hun omgeving. Voor de hand ligt dat kinderen in groene wijken beter en veiliger buiten kunnen spelen en dus meer bewegen, waardoor ze minder vaak te dik worden. Maar dat kan niet uit de onderzochte gegevens worden gehaald.

Bron: gezonderworden.nl

Lees ook:Buurtinrichting beïnvloedt overgewicht
Lees ook:Overgewicht? Ga de natuur in!
Lees ook:Wie groener woont, voelt zich gezonder
Lees ook:‘Groene thee goed tegen slechte adem’
Lees ook:Borstvoeding verkleint kans overgewicht en astma

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>