‘Discussie magere modellen pure onzin’

De discussie over het gewicht van modellen is weer opgelaaid. Terwijl internationaal wordt gepleit voor een maatje meer en het moederbedrijf van Zara en Mango de kledingmaten aanpast, vindt de Nederlandse mode-industrie dit pure onzin. Hollandse professionals vinden dat kleding nu eenmaal mooier staat met een maatje 32 en dat goede modellen van nature dun zijn.


Uiteraard waren de magere modellen ook tijdens de Amsterdam Fashion Week een gewichtig onderwerp. De Nederlandse fashion-specialisten reageerden nuchter of juist geërgerd en zetten hun vraagtekens bij strenge richtlijnen voor modellen. In Amsterdam was zodoende geen weegschaal te zien achter de schermen ondanks het feit dat er hier ook heel wat 'slankies' shows liepen.

Aanleiding tot de hele discussie is het overlijden van een model tijdens een show in Spanje aan de gevolgen van anorexia. Vanaf dat moment gelden er in Spanje richtlijnen voor modellen die bij een lengte van 1.75 meter minimaal 57 kilo moeten wegen. Ook in Italië werd hier aan vastgehouden, maar tijdens de onlangs gehouden Fashion Week in Londen en de Parijse modeweek die nu gaande is, werd daar niet op gelet.

In Nederland lijkt de slankheidmanie nog wel mee te vallen. Ontwerpers passen nog niet en masse hun modellenarchief aan, getuige een klagend model die tijdens de Fashion Week pruilde: ,,Ik mag de show van Percy Irausquin niet lopen. Hij wil juist vrouwen met heupen, billen en borsten en die heb ik dus niet."

Het veelbelovende Nederlandse model Sanne [19] uit het Overijsselse Den Ham ontgaat de discussie ook een beetje. Zij sleepte vorige week nog een contract van 250.000 dollar in de wacht bij modellenbureau Ford als Model of the World en liep meerdere shows tijdens de Fashion Week in Amsterdam. De nuchtere Hollandse geldt ook als 'te mager', met 52 kilo aan gewicht bij een lengte van 1.77 meter, maar voelt zich prima. ,,Het is gewoon mijn bouw, ik ben fragiel van mezelf. Altijd al geweest. In mijn puberteit kreeg ik zelfs speciale sapjes om aan te komen, maar ook dat werkte niet. Ik hoef er ook niet veel voor te doen om slank te blijven. Een beetje sporten en natuurlijk gezond eten, bij voorkeur minimaal drie keer per dag. Maar ik leef echt niet op een paar blaadjes sla, zoals sommige mensen denken!"

Collega-model en presentatrice voor Hollands Next Top Model Yfke Sturm vat samen: "Geen enkele ontwerper wil uitgemergelde modellen hebben. Dunne meiden zijn inderdaad 'in', maar ze moeten wel gezond ogen. Het probleem zit meer bij de meisjes die dit niet van nature hebben en koste wat kost toch model worden. Dat kan het lichaam op een gegeven moment niet meer aan."

De discussie over te slanke modellen laait overigens om de paar jaar op in modeland. ,,Het is niets nieuws", zucht Wilma Wakker, eigenaresse van het gerenommeerde modellenbureau Model Management Amsterdam. ,,We hadden in de jaren zestig ook dezelfde toestanden rondom Audrey Hepburn en supermodel Twiggy met hun fragiele lijfjes. De discussie is wat mij betreft dus overdreven. In de echte grote campagnes willen de betrokkenen geen ultradunne meiden. Kijk maar naar de topmodellen, die hebben geen anorexia en zorgen voor zichzelf als een soort topsporters: ze trainen en nemen voldoende nachtrust. Anders kun je het hectische leven van model niet eens volhouden en de hele wereld overvliegen."

“Het gevaar schuilt in de 'modellenverslaafden', de meisjes die perse model willen worden maar nooit de top zullen halen. Zij bezitten niet de juiste maten om de catwalks te mogen betreden en hongeren zich dan uit, in de hoop dat zij die kans toch krijgen. Want dat is het punt nog steeds”, aldus stylist Bastiaan van Schaik, “kleding staat nu eenmaal mooier op dunne mensen.”

Bron: Sp!ts

 

Lees ook:Campbell komt op voor magere modellen
Lees ook:Superdunne modellen welkom op Britse catwalk
Lees ook:40 procent mannequins lijdt aan eetstoornis
Lees ook:Discussie over graatmagere modellen bereikt VS
Lees ook:Modellen met anorexia in Italië taboe

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>