Onderzoek naar effect van suiker uit limonade op kinderen

Maar liefst 250.000 blikjes limonade heeft de Vrije Universiteit besteld bij de grootste limonadefabriek van Nederland. Het doel: uitzoeken wat er gebeurt met kinderen als je de suiker uit hun frisdrank of limonade weglaat. Ik ben reuze benieuwd!

De onderzoekers vragen zich af of kinderen slanker worden, of dat ze de daling van het het aantal calorieën compenseren door gewoon een extra koekje of boterham te eten?

Ze vermoeden dat suiker uit frisdank of limonade ongemerkt naar binnen glijdt en dat je er niet minder door gaat eten. Maar dit is bij kinderen nooit aangetoond.

Daarom krijgen 300 basisscholieren anderhalf jaar lang elke dag een blikje VU-limonade zonder suiker, 300 andere kinderen op dezelfde scholen krijgen elke dag net zo’n blikje, maar dan met suiker.

Om te voorkomen dat kinderen die aan het onderzoek deelnemen meer suiker dan normaal binnenkrijgen, mogen alleen kinderen meedoen die al dagelijks frisdrank of vruchtensap drinken. De VU-limonade komt daar dan voor in de plaats.

De kinderen krijgen net zoals de onderzoekers – zoals bij goed wetenschappelijk onderzoek hoort - niet te weten of ze het suikerrijke of suikervrije drankje drinken. Dat wordt pas bekend als alle kinderen in 2011 voor de laatste keer zijn gewogen en de code wordt verbroken.

Ook is de frisdrankindustrie niet betrokken bij de financiering van het onderzoek. Dat wordt gedaan door de Nederlandse Hartstichting, ZonMw en de Koninklijke Akademie van Wetenschappen.  

De studie gaat op 1 december van start in Zaandam, Haarlem en Purmerend.

Bron: VU

Lees ook:Met suikervrije frisdrank 1 kilo lichter
Lees ook:Limonade slecht voor de botten
Lees ook:‘Frisdrank vergroot kans op prostaatkanker’
Lees ook:Frisdrank lijkt niet de oorzaak van overgewicht in Nederland
Lees ook:‘Suikertax kan obesitas verminderen’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>