‘Fastfood net zo verslavend als drugs’

Hamburgers, friet, frisdrank en snoep zijn voor de hersenen bijna even verslavend als drugs. Ze programmeren de hersenen zodanig dat we steeds meer smachten naar zout, vet en suiker. Dat beweren wetenschappers na onderzoek bij ratten.

Neurowetenschapper Paul Kenny, die zijn onderzoek startte in Guy’s Hospital in Londen, maar nu werkt bij het Scripps Research Institute in Florida, presenteerde zijn resultaten afgelopen week tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van neurowetenschappers.

Volgens Kenny is het de eerste keer dat wordt aangetoond dat hersenen hetzelfde reageren op suiker- en vetrijke voeding als op drugs.

Voor het onderzoek werden de ratten in 3 groepen verdeeld. De ene groep kreeg een normale hoeveelheid gezonde voeding, de andere groep een beperkte hoeveelheid junkfood en een derde kon onbeperkt ongezonde voeding eten waaronder vet vlees, koeken en chocolade.

In de eerste twee groepen merkten de onderzoekers geen negatieve effecten, maar de ratten die zoveel junkfood kregen als ze wilden, werden snel heel vet en begonnen nog meer te eten.

Bovendien bleken ze steeds grotere hoeveelheden van het eten nodig te hebben om zich goed te voelen.

Volgens Kenny zorgt een eetpatroon dat bestaat uit hamburgers, chips en snoep ervoor dat je hersenen te snakken naar meer voeding dat veel suiker, zout en vet bevat.

Deze ongezonde snacks zijn een vervangingsmiddel voor geluk geworden en het leidt ertoe dat mensen die veel junkfood eten verslaafd raken. ‘Je verliest de controle over junkfood.’

Bron: The Telegraph

Lees ook:Junkfood tijdens zwangerschap verziekt leven kind
Lees ook:Relaxen is goed voor de lijn
Lees ook:Drugs herstructureren mogelijk hersenen
Lees ook:‘Een appel per dag houdt borstkanker weg’
Lees ook:Hersencellen groeien door lichaamsbeweging

1 Reacties // Reageer

One thought on “‘Fastfood net zo verslavend als drugs’

  1. hoi

    losers

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>