Drugs herstructureren mogelijk hersenen

Verslavende drugs zijn in staat de hersenen ,,te herstuctureren''. Drang en voldoening zijn voor de hersenen een normaal middel om processen te bevorderen en reguleren. Ze reageren mogelijk normaal op drugs, maar op een wijze die voor positieve impulsen is bedoeld.

Door sterk verslavende drugs wordt dit aanmoedigingsmechanisme op de verkeerde zaken ingesteld en waarschijnlijk gehandhaafd. Dit meldden wetenschappers aan de Brown Universiteit in de Amerikaanse staat Rhode Island in een woensdag in het vakblad Nature gepubliceerd onderzoeksrapport.

Zo kan de drang voor een drug terugkomen ook al zijn de effecten van het eerdere gebruik ervan al lang verdwenen. Ratten die een dosis morfine kregen, toonden daarna veranderingen in de wijze waarop de hersenen hunkering en voldoening reguleren. Nadat de effecten van morfine volledig waren verdwenen, bleek die verandering in de hersenen echter bestaan.

Sterk verslavende drugs zoals morfine, cocaïne of opium kunnen zo waarschijnlijk blijvende veranderingen in de hersenen aanbrengen.

Bron: trouw.nl 

Lees ook:Roken verandert hersenen
Lees ook:Suiker even verslavend als nicotine
Lees ook:Fabel: Morfine versnelt de dood
Lees ook:‘Groene thee goed tegen slechte adem’
Lees ook:Shocking: Een derde van de studenten aan de XTC

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>