Snel groeien vergroot kans op overgewicht

Kinderen die tussen hun tweede en zevende levensjaar snel groeien, hebben later 25 tot 35 keer meer kans om overgewicht te ontwikkelen. Dat stelt onderzoekster Eryn Liem van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in een onderzoek waar ze 9 juni op promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Bij kinderen van wie de moeder rookte tijdens de zwangerschap is de kans om later te zwaar te worden zelfs nog groter. Liem concludeert in haar onderzoek ook dat 11-jarige kinderen met depressieve symptomen meer kans maken om op 16-jarige leeftijd te zwaar te zijn, net als impulsieve kinderen.

Een andere opvallende uitkomst van het onderzoek is dat de BMI op 16-jarige leeftijd direct verband lijkt te houden met genetische variaties in de twee onderzochte genen. Overgewicht in de puberleeftijd ligt met andere woorden voor een belangrijk deel genetisch vast.

Liem verrichte het onderzoek in het kader van een groot en langlopend bevolkingsonderzoek naar de geestelijke, lichamelijke en sociale ontwikkeling van ongeveer 2.500 jongeren in Noord-Nederland.

Bron: UMCG

Lees ook:Vaak overgewicht bij baby’s en kleuters
Lees ook:Internationaal symposium over overgewicht bij kinderen
Lees ook:Broer of zus beschermt tegen overgewicht
Lees ook:Allochtone baby vaker te dik
Lees ook:Na vroeggeboorte meer kans op gedragsproblemen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>