Langer leven met een vezelrijke voeding


Wie elke dag vezels eet, verkleint de kans om vroegtijdig te sterven met 22%. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek onder een kleine 400.000 ouderen.

Vezels blijken nog gezonder dan gedacht. Ze zijn niet alleen belangrijk voor gezonde darmen en een goede stoelgang, ze verlagen het cholesterol, het bloedsuiker en de bloeddruk. Daarnaast helpen vezels om af te vallen, gaan ze ontstekingen tegen en verlagen ze het risico op hart- en vaatziekten, sommige vormen van kanker, diabetes en obesitas.

Vooral vezels in granen verlagen het risico op sterfte, ontdekten de wetenschappers. Zij blijken een beter bescherming te bieden dan vezels uit groente, fruit en bonen.

De deelnemers aan de studie moesten een vragenlijst invullen met wat zij dagelijks eten. De hoeveelheid vezels die ze nuttigden varieerde van 13 tot 29 gram bij mannen en 11 tot 26 gram bij vrouwen. De mannen en vrouwen die de meeste vezels aten, bleken 22% minder kans te hebben om vroegtijdig te sterven, vergeleken met de mensen die de minste vezels aten.

Volgens de voedingsrichtlijn zou een volwassene dagelijks tussen de 30-40 gram vezels binnen moeten krijgen. Uit eerder onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting is gebleken dat maar liefst 90% van de Nederlanders dat niet haalt.

Bron: Healthy Lives

Lees ook:Vezels en granen verlagen kans op darmkanker
Lees ook:Vezels goed voor het hart
Lees ook:Vezels verlagen kans op borstkanker
Lees ook:Brood wordt opnieuw minder zout
Lees ook:Brood per 1 januari minder zout

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Langer leven met een vezelrijke voeding

  1. Sayenna

    Hallo,
    Sinds kort ben ik zelf begonnen met een dieet volgens de richtlijnen vezelrijkvoedsel !
    Tot dusver ben ik er 5 kg mee afgevallen in 1 week!
    Blij dat ik eindelijke een gezonde verantwoorde manier van afvallen heb gevonden; zonder dat ik me druk hoef te maken om honger of het jojo effect!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>