Huisarts berekent niet vaak BMI van kind

Huisartsen maken weinig gebruik van de Body Mass Index (BMI) om te bepalen of een kind overgewicht heeft. Dat blijkt uit een online onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam onder 300 huisartsen. Slechts 1 op de 4 huisartsen berekent de BMI, wat een betrouwbare maat voor overgewicht is.

Huisartsen zien naar eigen zeggen gemiddeld 7 kinderen met obesitas per maand. Bij het inschatten van het gewicht van het kind gaan huisartsen eerder af op een klinische blik, aldus onderzoeker Winifred Paulis.

‘Eerder onderzoek heeft laten zien dat hierdoor bij veel kinderen de diagnose obesitas wordt gemist. De nieuwe NHG-Standaard raadt daarom aan de BMI wél te meten.’

Veel huisartsen blijken het ook lastig te vinden om overgewicht ter sprake te brengen. Slechts 25% snijdt het onderwerp aan, ook als het kind voor iets heel anders komt.

Bron: gezonderworden.nl

Lees ook:Mijn kind te dik? Welnee, hoe kom je erbij??
Lees ook:‘BMI geen betrouwbare maat voor overgewicht’
Lees ook:Huisarts mag zich bemoeien met overgewicht patiënt
Lees ook:Huisarts moet alert zijn bij eetstoornis
Lees ook:Opvoedingsstijl vader van invloed op gewicht kind

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>