Ligt in bruin vet de oplossing van ons overgewicht?

Heb je wel eens gehoord van ‘bruin vet’? En ‘wit vet’? Enkele jaren geleden ontdekten wetenschappers dat mensen over twee soorten vet beschikken: bruin en wit vet. Bruin vet wordt ook wel babyvet genoemd. En dat zou wel eens de sleutel kunnen zijn naar een eeuwig slank lichaam!

Bruin vet zit vooral rond de ruggengraat en de wangen. Naarmate we ouder worden neemt de hoeveelheid bruin vet af, maar in tegenstelling tot wat vroeger werd gedacht, verdwijnt het niet bij iedereen helemaal.

Bruin vet regelt de voedsel- en vetverbranding. Barbara Cannon van de Universiteit van Stockholm legt in dagblad Sp!ts uit: ‘Door bruin vet verbrand je in de regel meer als je teveel eet, want het verhoogt je metabolisme. Bijgevolg is een slankere lijn dan je op basis van inname zou verwachten.’

Wit vet is minder goed, omdat het calorieën vasthoudt in plaats van dat het ze verbrandt. Daardoor wordt iemand met veel wit vet alleen maar dikker.

Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat één gen bepaalt of een cel een witte of een bruine vetcel gaat worden. Dit gen maakt een eiwit aan dat ervoor zorgt dat een witte vetcel verandert in een bruine. Dat kan echter alleen bij een nieuwe witte vetcel, oude (volwassen) witte vetcellen kunnen niet meer omgevormd worden.

Het zou mooi zijn als het gen of het eiwit dat het gen maakt, zo beïnvloed kan worden dat we meer bruin vet in ons lichaam hebben dan wit vet. De farmaceutische industrie staat uiteraard al te trappelen om een medicijn te ontwikkelen dat de aanmaak van bruin vet stimuleert.

Maar zover is het nog lang niet. Er schijnen namelijk ook nogal wat nadelen te zitten, zoals het ontstaan van hartschade.

Bron: Sp!ts

Lees ook:Bruine broodkorsten beschermen tegen darmkanker
Lees ook:Ontbijten met dubbelbrood
Lees ook:Wetenschappers ontdekken belangrijke factor hiv-besmetting
Lees ook:Bruin vet komt terug als je afvalt
Lees ook:Gezond broodje blijkt ongezond :(

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Ligt in bruin vet de oplossing van ons overgewicht?

  1. Hans

    Wit vet ontstaat door de consumptie van geraffineerde koolhydraten zoals suiker, witmeel en geraffineerde (ontbijt)granen. Door deze enkelvoudige suikers ontstaat er een piek in de insulineproduktie, waardoor de lever het signaal ontvangt om de te grote hoeveelheden glucose om te zetten en op te slaan in verzadigd wit vet. Deze verzadigde vetzuren stapelen zich op in de vaten en weefsels waardoor de voorwaarden voor hart en vaatziekten geschapen zijn. De gemiddelde Nederlander krijgt anno nu via zijn eerste levensbehoefte (de trog van Unilever) 35 kilo suiker binnen. Dat is 1000% meer suiker dan aan het begin van de vorige eeuw. Het vet krijgt dan de schuld, maar het werkelijke probleem ligt in de consumptie van voedsel dat in de natuur niet aangetroffen wordt. Witmeel, snacks, crackers, frisdranken, brood met dextrose, fructosehoudende fruitsappen, koek, snoep, gebak, chips en ga zo maar door. Zo lang wij voedsel eten dat uit de fabriek komt, zullen we de bijbehorende industrie ziektes zoals hoge bloeddruk, jicht, kalknagels, diabetes en hart & vaatziektes blijven houden. Moderne armoede heet dat.

    Overgewicht is een teken van ondervoeding en mensen die ondervoed zijn, zijn ziek of vatbaar voor ziektes. De kosten van de zorgpremies rijzen de pan uit. Het is nog maar de vraag in welke mate men solidair moet zijn aan mensen die koolhydraatverslaafd zijn en daardoor de deur openzetten voor alle denkbare welvaartsziektes,

      /   Reply  / 
  2. romero

    Voor de komende jaren zie ik geen verandering komen. Deze tendens zal voortduren zolang men niet begrijpt wat de ernst is. De mensen van tegenwoordig kopen nu gewoon eenmmaal voedsel uit de fabriek, omdat ze het lekker vinden. Ze staan niet stil bij de gevolgen die zouden kunnen ontstaan.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>