‘Vijf kilo afvallen verkleint kans op borstkanker’

Vrouwen met overgewicht kunnen de kans op borstkanker drastisch verlagen door slechts zo’n 5 kilo af te vallen. Dat zeggen Amerikaanse wetenschappers. Hun onderzoek toont aan dat vrouwen die 5% van hun lichaamsgewicht verliezen, de kans op borstkanker kunnen halveren.

Door het verlies aan lichaamsvet daalt namelijk ook het niveau van hormonen die kanker veroorzaken.

De wetenschappers van het Fred Hutchinson Cancer Research Centre in Seattle onderzochten 439 vrouwen tussen de 50 en 75 jaar. Zij hadden allemaal overgewicht of obesitas.

Dankzij dank aan een dieet- en beweegprogramma verloren de vrouwen gemiddeld 10% van hun gewicht. De wetenschappers maten ook het oestrogeen- en testosterongehalte, twee hormonen waarvan bekend is dat ze de kans op verschillende vormen van kanker vergroten. Bij vrouwen die waren afgevallen daalde het hormoongehalte met 10-20%.

Onderzoeker Anne McTiernan berekende dat als vrouwen ‘slechts’ 5% van hun lichaamsgewicht verloren, ze een kwart tot de helft minder kans had op het ontwikkelen van de meest voorkomende vorm van borstkanker.

Dat betekent dat een vrouw van 80 kilo zo’n 4 kilo zou moeten afvallen.

McTiernan: ‘Het grootste effect werd bereikt door een dieet te combineren met beweging. Beweging alleen zorgde niet voor weinig verandering in gewicht of oestrogeengehalte.’

Een studie eerder dit jaar toonde aan dat vrouwen met overgewicht of obesitas bij wie borstkanker is vastgesteld, een grotere kans hebben dat de tumor na behandeling terugkeert of dat zij aan de ziekte sterven dan vrouwen met een normaal gewicht.

Bron: Daily Mail

 

Lees ook:Dikke vrouw sterft eerder aan borstkanker
Lees ook:Overgewicht leidt tot zwangerschapscomplicaties
Lees ook:‘Obesitas is een ongeneeslijke ziekte’
Lees ook:‘Crashdieet wel degelijk effectief’
Lees ook:Minimaal 1 uur per dag beweging nodig om af te vallen

1 Reacties // Reageer

One thought on “‘Vijf kilo afvallen verkleint kans op borstkanker’

  1. jeremy

    mooi bericht zeer leerzaam

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>