Breaking babynieuws: in 2013 meekijken met keizersnee

Ouders to be kunnen in het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven volgend jaar meekijken tijdens de keizersnee. Dat meldt het AD vrijdag 14 december. De chirurg laat vlak voor de geboorte het operatiedoek zakken en dan kunnen de ouders zien hoe de baby langzaam uit de buik tevoorschijn komt.

Dit noemen ze de keizergeboorte, en deze methode wordt sinds dit voorjaar al uitgevoerd in het universitair medisch centrum van Berlijn. Volgend jaar zal het MMC Eindhoven de keizergeboorte uitvoeren.  In Duitsland ondergaan jaarlijks 200.000 vrouwen een keizersnede, in Nederland ondergaat één op de vijftien zwangeren er een. Wat de vrouwen delen is dat ze deze operatie, omgeven door afgeschermd personeel, in een kille operatiekamer, met fel licht en het geluid van kletterende instrumenten vaak als koud en onpersoonlijk ervaren.
Het schijnt dat vrouwen soms zelfs bij een psycholoog belanden, omdat ze hun keizersnee als traumatisch ervaren. En dat ze zich voelen alsof hun baby ergens stiekem uit een laatje is gehaald, omdat ze het niet geboren hebben zien worden. Daarom is de keizergeboorte in het leven geroepen.
Voor- en nadelen van de nieuwe methode moeten nog worden onderzocht. Sommige ziekenhuizen volgen de ontwikkeling ‘met belangstelling’. Maar er zijn ook critici, onder wie Carina Hilders, van de Reinier de Graafgroep. ,,Hoe zorg je bij het laten zakken van het operatiedoek dat de omgeving wel steriel blijft? Daarnaast kleven er medische én operatierisico’s aan een keizersnee,” benadrukt ze. ,,Je wil toch niet dat hierdoor vaker voor keizersnedes wordt gekozen. Dat is risicovol en brengt enorme zorgkosten met zich mee.’

Lees ook:Moeder mag meekijken tijdens keizersnee
Lees ook:‘Onnodig vaak keizersnede bij stuitligging’
Lees ook:Steeds vaker keizersnede op verzoek
Lees ook:Ziekenhuisbaby op mobieltje
Lees ook:Keizersnede vaak onnodig

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>