Eén op de tien prikincidenten leidt tot besmetting

Werken in de gezondheidszorg brengt bepaalde risico’s met zich mee. Maar dat één op de tien prikincidenten in het ziekenhuis leidt tot besmetting van het ziekenhuispersoneel, dat is toch wel schokkend nieuws.

Een analyse van 526 ‘prikincidenten’ die zich de afgelopen drie jaar in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam hebben voorgedaan, wijst uit dat één op de tien ziekenhuismedewerkers die zich prikt met een naald waar eerst een patiënt mee is geprikt, besmet raakt met een ziekte als hiv, hepatitis B of hepatitis C.

Het Platform prikincidenten start daarom een campagne om meer aandacht te vragen voor de risico’s van gezondheidsmedewerkers. Omdat landelijke cijfers ontbreken, wordt daar een landelijk meldpunt voor prikongelukken aangekondigd. Bovendien wordt er gewerkt aan een landelijk protocol voor alle zorgmedewerkers, dus ook voor mensen in de thuiszorg en personeel van GGD-en.

Bron: Pharma.nl

Lees ook:‘Tandarts onvoorzichtig bij bloedcontact’
Lees ook:Ongezonde situatie: Tientallen doden door smartphone in verkeer
Lees ook:Noodklok over hepatitis-B
Lees ook:‘Verplichte vaccinatie hepatitis B’
Lees ook:Meer aandacht voor hart- en vaatziekten bij vrouwen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Eén op de tien prikincidenten leidt tot besmetting

  1. Esther

    Het betreft hier een foutje. Eén op de tien bronnen is besmet (met hepatitis B, C of HIV). Maar niet iedere positieve bron leidt bij de verwonde tot een besmetting. Het aantal besmettingen ligt dus vele malen lager.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>