Een kopje thee tegen de stress

De normale zwarte Engelse thee zorgt voor ontspanning en werkt daarmee een teveel aan stress tegen. Het stresshormoon cortison neemt zelfs bij blootstelling aan een spanningsvolle situatie af bij theedrinkers. De University College London heeft dit positieve bericht naar buiten gebracht.

Men baseert zich op een onderzoek onder 75 mannen met een gemiddelde leeftijd van 33 jaar. De groep werd als eerste gevraagd te stoppen met het drinken van thee, koffie en cafeïne bevattende drankjes.

Daarna werden twee groepen samengesteld. De ene groep kreeg voor een periode van zes weken een mengsel van zwarte thee met fruitsap, die alle werkzame bestanddelen van zwarte thee in zich had. De andere groep kreeg een drankje met identieke smaak maar dan zonder thee.

Beide groepen kregen taken te doen, die veel weg hebben van de normale stresserende bezigheden. Tegelijkertijd werd gemeten hoe het zat met het gehalte aan stresshormonen, de bloeddruk en hartslag. Er werd ook gevraagd naar de subjectief ervaren stress.

Bij beide groepen namen tijdens het uitvoeren van de taak de tekenen van stress flink toe. Echter, 50 minuten later zakte het stresshormoon bij de theedrinkers tot normaal niveau. Ze voelden zich toen ook ontspannen worden. Dat lag anders bij de controlegroep, die langere tijd last hield van de stresskenmerken. De kans op hartklachten zou lager komen te liggen bij de theedrinkers in het onderzoek.

De proefpersonen wisten beslist niet of ze echte thee of nepthee dronken. Het heeft niks te maken met smaak, zeggen de onderzoekers. Thee bevat ingrediënten die een gunstige invloed hebben op stressreacties, zoals catchinen, poyfenolen, flavonoïden en aminozuren.

Bron: psycholoog.net

Lees ook:‘Thee drinken lijkt kans op prostaatkanker te vergroten’
Lees ook:Stress remt genezing af
Lees ook:Relaxen is goed voor de lijn
Lees ook:Thee en koffie goed voor het hart
Lees ook:‘Groene thee goed tegen slechte adem’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>