Slachtoffers van asbest krijgen 16.000 euro

Asbestslachtoffers krijgen een tegemoetkoming van 16.000 euro. Het gaat om mensen die longkanker hebben gekregen, omdat ze langdurig zijn blootgesteld aan asbest in hun woonomngeving. Staatsecretaris Van Geel (Milieu) trekt hiervoor 2 miljoen euro uit. Voor slachtoffers die beroepsmatig met asbest in aanraking zijn gekomen, bestond al een regeling.

Jaarlijks krijgen ongeveer 400 mensen een onbehandelbare vorm van longkanker door langdurige blootstelling aan asbest. Ongeveer 120 van hen zijn nooit beroepsmatig met asbest gekomen en komen in aanmerkig voor de nieuwe regeling.

Van Geel wil de slachtoffers tegemoetkomen, omdat het moeilijk is de schade te verhalen op de verantwoordelijke bedrijven. Volgens de staatssecretaris zijn dat langdurige en emotionele processen. Vaak overlijden de slachotffers nog voordat de rechter een uitspraak heeft gedaan.

Van Geel gaat wel proberen de schadevergoeding alsnog te verhalen op de verantwoordleijke bedrijven. De meeste asbestslachtoffers komen uit de omgeving van Goor en Harderwijk. Daar zijn in het verleden veel wegen en erven verhard met asbestplaten afkomstig van het bedrijf Eternit.

Naar verwachting zal het aantal slachtoffers na 2015 sterk teruglopen omdat asbest sinds midden jaren negentig nauwelijks meer is gebruikt.

Bron: AD

Lees ook:Asbest veel gevaarlijker dan gedacht
Lees ook:Asbest gevaarlijker dan gedacht
Lees ook:Verplicht vervroegde vakantie door asbest
Lees ook:We leven minder lang door luchtverontreiniging
Lees ook:Eigen risico vervangt no-claimregeling

1 Reacties // Reageer

One thought on “Slachtoffers van asbest krijgen 16.000 euro

  1. Rosseel

    Geachte, nu als er iemand het meest met asbest is geconfronteerd zal ik het wel zijn. Ik ben nu gepensioneerd, vanaf het jaar 63 was ik werkzaam in een thermische centrale waar ik de controle had over de vele thermische metingen in de vuurhaarden ,Ik herinner me dat de asbest in de dodekamer rond ons oren vloog , we maakte vele boringen voor metingen en hebben heel wat amiantkoord gebruikt. Nooit werden we gecontroleerd , het was maar in de jaren 80 dat er een verbod op kwam. Reeds drie collega’s zijn gestorven aan asbest, ik ben nu 64 jaar en merk niets. Maar het schoonste van al is dat mijn achitekt me een wonderlijk huis (bouwjaar 74) heeft nagelaten vol asbestleien moet ik daar nu ook op de koop toe nog financieel voor boeten (afbraak op eigen kosten en nieuwe eternietleien,) of is er een andere oplossing? Ik meen dat dit laatste me meer ziek maakt dan mijn werk in de electriciteitscentrale.
    IK HOOP OP EEN POSITIEF ANTWOORD ANDERS LAAT HET MAAR ZO,WANT MIJN GEDULD IS OOK OP,
    TOT UW DIENST

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>