Asbest gevaarlijker dan gedacht

Asbest is gevaarlijker dan tot nu toe werd gedacht. Daarom moeten de maximale grenzen voor blootstelling aan asbest drastisch worden verlaagd. Dat staat in een donderdag verschenen advies van de Gezondheidsraad.

Asbest is sinds 1993 verboden, omdat het zeer kankerverwekkend is. Toch worden veel werknemers nog altijd met de gevaarlijke stof geconfronteerd bij verbouwingen, reparaties van schepen, bodemsaneringen en door de aanwezigheid van asbest in het milieu.

De meest voorkomende gevolgen van blootstelling aan asbest zijn longvlies-​ en buikvlieskanker en longkanker. Het was al bekend dat asbestvezels zelfs jaren na inademing nog tot dodelijke ziektes kunnen leiden. Maar de Gezondheidsraad waarschuwt nu dat mensen zelfs de kleinste concentraties moeten mijden.

De Gezondheidsraad wil dat de asbestnorm op werkplekken 5 tot 20 keer zo laag wordt gesteld als nu het geval is, afhankelijk van het soort asbest. In woningen, scholen en ziekenhuizen moet maximale toegestane risiconiveau voor wit asbest zelfs met een factor 40 omlaag.  Voor bruin en blauw asbest moet de norm 30 keer lager.

Lees ook:Asbest veel gevaarlijker dan gedacht
Lees ook:Verplicht vervroegde vakantie door asbest
Lees ook:Slachtoffers van asbest krijgen 16.000 euro
Lees ook:Ethanol op de werkplek kankerverwekkend
Lees ook:Voedingssupplement kan gevaarlijk zijn voor roker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>